Newsflash
Știri

Medic din Timișoara: Riscul de a dezvolta cancer pulmonar scade odată cu renunțarea la fumat

de Dorina Novac - dec. 3 2021
Medic din Timișoara: Riscul de a dezvolta cancer pulmonar scade odată cu renunțarea la fumat

La nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de neoplasm, atât ca incidență, cât și ca mortalitate, depășind chiar și cancerul de sân la femei și pe cel de prostată la bărbați, a precizat dr. Geru Gabriel.

Cancerul pulmonar reprezintă o tumoră malignă localizată la nivelul plămânilor cu originea în celulele bronșice. Incidența cea mai mare se întâlnește la bărbați, aceștia fiind mai predispuși la îmbolnăvire decât femeile.

cancer pulmonar Timisoara

Vârsta medie de îmbolnăvire este de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

„Cauzele apariției acestui tip de cancer sunt multiple, iar cea principală e reprezentată de fumat. Riscul de apariție a neoplasmului bronhopulmonar crește odată cu numărul de țigarete fumate pe zi. De asemenea, riscul de a dezvolta un cancer pulmonar scade odată cu renunțarea la fumat. Un loc important îl reprezintă modificările aduse structurii țesutului pulmonar prin acțiunea factorilor cancerigeni. Vorbim de expunerea profesională (azbest, arsenic, crom, nichel). Alte cauze sunt reprezentate de istoricul de radioterapie”, a menționat dr. Geru Gabriel, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

O altă cauză o reprezintă degenerarea și proliferarea haotică a celulelor bronșice.

De asemenea, potrivit medicului, diagnosticul se pune pe criterii clinice (simptomatologia) și paraclinice. Criteriile paraclinice constau în efectuarea mai multor pași: radiografie de torace, computer tomograf torace, analize de laborator, ecografie abdominală, CT craniu, scintigrafie osoasă.

„Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului histopatologic. Pentru tumorile centrale și accesibile se efectuează bronhoscopie cu prelevare de biopsie bronșică, pentru tumorile periferice se pot efectua biopsii transtoracice prin ghidaj radiologic, toracoscopie sau biopsie deschisă, care implică anestezie generală și deschiderea cutiei toracice chirurgical”, a subliniat dr. Geru Gabriel.

Tratamentul cancerului bronhopulmonar depinde de extinderea acestuia și de tipul imunohistochimic.

„Tumorile pulmonare sunt tratate cel mai bine chirurgical, însă doar 25 până la 30% dintre pacienții cu carcinom bronsic macrocelular pot fi supuși unei intervenții chirurgicale. După operație, 30 până la 50% dintre bolnavi supraviețuiesc mai mult de cinci ani. În cazul pacienților care nu sunt operați, cei supuși radioterapiei, doar 20 până la 30% supraviețuiesc mai mult de cinci ani”, a spus medicul de la Spitalul „Victor Babeș”.

Prognosticul cancerelor pulmonare avansate, cu metastaze și infiltrarea ganglionilor limfatici este unul nefavorabil însă. Rata medie de supraviețuire este între patru și 12 luni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe