Newsflash
Știri

Medic din Timișoara, despre pleurezie

de Dorina Novac - mai 30 2022
Medic din Timișoara, despre pleurezie

Pleurezia (apa la plămâni) reprezintă acumulări de lichid în exces față de normal între plămân și peretele toracic (format din coaste, mușchi, vase de sânge etc).

Această acumulare de lichid în exces provine sau se formează în general din cauza unor infecții respiratorii, a menționat dr. Alin Ciprian Nicola, șef compartiment Chirurgie Toracică, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

apa la plamani

Potrivit medicului, pot exista însă și alte cauze, printre care se numără TBC-ul, cancerul malign, pneumonii netratate, insuficiența cardiacă, artrita reumatoidă, sarcoidoza, embolismul pulmonar, bronșita, infecția cu HIV și chiar ciroza hepatică.

„Pleurezia se poate manifesta cu dureri puternice în timpul respirației și, în unele cazuri, poate fi urmată de febră, frisoane, cefalee, tuse seacă, neproductivă, sau dispnee. Stabilirea diagnosticului se face în urma unui consult penumologic urmat de realizarea unor investigații imagistice, și vorbim de radiografie toracică sau computer tomograf”, a explicat dr. Alin Ciprian Nicola.

Medicul a mai subliniat că îndepărtarea excesului de lichid pleural este însă esențială, iar aceasta se realizează prin puncții pleurale, toracoscopie video-asistată sau drenaj pleural, acesta atenuând presiunea asupra plămânilor și permițând un inspir și respir mai „ușoare”.

„Lichidul extras trebuie analizat în laborator pentru a se stabili ce anume a dus la acumularea acestuia la nivel pulmonar, identificându-se astfel și cauza. În paralel, se demarează tratarea medicamentoasă. Amânarea extragerii lichidului pleural poate duce la afectarea majoră a plămânului prin infectarea lichidului. Se formează așa numitele abcese care necesită un tratament de lungă durată”, a adăugat dr. Alin Ciprian Nicola.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe