Newsflash
Știri

Medalii simbolice în locul remunerării corecte

de Dr. Mihail CĂLIN - apr. 12 2013
Medalii simbolice în locul remunerării corecte
   „O să fiu foarte cinstit: chirurgi toracici nu se cer în afară“. Acesta-i motivul rămânerii sale în ţară, a mărturisit dr. Florin Chirculescu, după ce tocmai primise o medalie simbolică… chiar pentru faptul că a rămas să lucreze în România. Ceva mai devreme, însuşi profesorul Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi primul recipient al „distincţiei“, făcuse o mărturisire asemănătoare.
   Recunoştinţa publică pentru cei care nu au părăsit sistemul medical românesc ar fi una din primele acţiuni ale campaniei „De profesie: medic în România“, lansate zilele trecute de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), cu sprijinul Ministerului Sănătăţii. FIC îşi propune ca, prin colaborarea cu autorităţile şi cu asociaţiile profesionale ori de pacienţi, să contribuie la găsirea unor soluţii pentru exodul personalului medical, una dintre cele mai mari probleme ale sistemului nostru sanitar. De la intrarea în Uniunea Europeană, circa 14.000 de medici au decis să profeseze în alte ţări, astfel că, faţă de media europeană de 3,4 doctori la mia de locuitori, România are doar 2,4 (1,9, dacă nu luăm în calcul rezidenţii). Ca o măsură a preocupării faţă de aceste realităţi, trei membri ai guvernului – Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, şi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământ superior – au participat la conferinţa de lansare a iniţiativei FIC, unde au căzut de acord asupra nevoii de a schimba legislaţia salarizării personalului medical, prin scoaterea majorităţii din grila bugetară şi retribuirea profesioniştilor în funcţie de competenţă şi performanţă. Dar, până când propunerea legislativă (aflată într-o fază „mai avansată“) şi alte măsuri concrete vor deveni realitate, se va derula un proiect mediatic, prin care vor fi prezentate poveşti ale tinerilor medici care „au acceptat provocările sistemului şi au ales să profeseze în România“. Veritabili eroi care, am putea spune, pentru curajul de a munci într-un sistem care-i desconsideră, merită decoraţii.
   Demersul, nu fără antecedente notabile în presa scrisă şi audiovizuală a ultimilor ani, se adresează nevoii medicilor de a fi recunoscuţi şi respectaţi ca profesionişti. Însă datele diverselor cercetări arată că 83% din medici pleacă din cauza salariilor şi condiţiilor precare din spitale, iar 77%, din cauza numărului tot mai mic de colegi din unităţile sanitare. Aşadar, deşi, din decenţă, aspectele pragmatice au fost relativizate în cadrul dezbaterii, problema fundamentală, aşa cum sublinia şi Florin Chirculescu, este ca medicinii să i se asigure resursele necesare. Fără acestea, obiectivul campaniei, de a inversa curentul actual şi de a avea, până în 2015, 2,6 medici la mia de locuitori, pare greu de realizat. Uneori, chiar şi eroii ajung să dezerteze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe