Înainte de a relata dezbaterile care au avut loc joi, 9 iunie a.c., la Conferinţa de presă comună a Colegiului Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor din România cu tema: Măsurile haotice din sistemul sanitar românesc, între lipsă de coerenţă şi indiferenţa guvernanţilor, ar fi principial binevenite unele comentarii. (...)

 
 "> Matematica haosului în medicină - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Matematica haosului în medicină

de Dr. Al. TRIFAN - iun. 17 2011
Matematica haosului în medicină

    Înainte de a relata dezbaterile care au avut loc joi, 9 iunie a.c., la Conferinţa de presă comună a Colegiului Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor din România cu tema: Măsurile haotice din sistemul sanitar românesc, între lipsă de coerenţă şi indiferenţa guvernanţilor, ar fi principial binevenite unele comentarii. (...)

 
 

    Înainte de a relata dezbaterile care au avut loc joi, 9 iunie a.c., la Conferinţa de presă comună a Colegiului Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor din România cu tema: Măsurile haotice din sistemul sanitar românesc, între lipsă de coerenţă şi indiferenţa guvernanţilor, ar fi principial binevenite unele comentarii.
    Medicina are două trimiteri principale, din păcate divergente şi polare: la persoană şi la societate. Ea serveşte „când pe una, când pe alta, în funcţie de doctrina în vigoare. Astfel, înainte de ’89, societatea prevala în faţa individului, de aceea cele mai multe măsuri organizatorice o vizau pe aceasta. Avantaje: societatea progresa şi se proteja, dar individul era mai puţin mulţumit. Să luăm drept exemplu tuberculoza. Cei care se îmbolnăveau erau obligaţi să se prezinte la unul din multele dispensare antituberculoase pentru a primi tratamentul a cărui administrare era supravegheată îndeaproape de medici şi de cadrele medii. Dacă absenta, autoritatea locală, în speţă miliţianul, îl forţa să respecte recomandările medicale. Mai mult, comunitatea nu aştepta ca un tuşitor cronic să răspândească luni şi ani bacilul Koch în jurul său, ci îi trimitea la poarta casei caravana MRF. Rezultatul: scăderea drastică a incidenţei şi prevalenţei aceste grave boli de plămâni. După anul ’89, polul atenţiei s-a mutat de la societate la individ. Pentru a nu-l supăra, legislaţia s-a îmbâlnzit şi multe din obligaţiile pacientului, dar şi ale reţelei sanitare au dispărut. Rezultat: reemergenţa tuberculozei. Avem oare de-a face cu un haos organizatoric în combaterea infecţiei TB? 
    Dar să nu ne depărtăm de conferinţa de presă amintită şi să vedem despre ce fel de haos este vorba acum. Aceste două instituţii consideră că ceea ce lipseşte sistemului sanitar din România nu este doar finanţarea, ci şi implicarea şi responsabilitatea decidenţilor, dublată de lupta politică dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii. Neînţelegerile dintre ele stau la baza nenumăratelor reglementări haotice din sistemul sanitar, conducând la o degringoladă în rândul medicilor şi farmaciştilor, ce afectează grav drepturile pacienţilor. Din cauza modificărilor de ultimă oră în Contractul-cadru şi normele de implementare, acesta nu fusese semnat la ora ţinerii conferinţei de presă… Dl prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a arătat că, în urma creşterii inacceptabile a cheltuielilor de cabinet, medicii de familie au ajuns să plătească dările din buzunarul personal. În altă ordine de idei, dsa a arătat că nu înţelege criteriile de performanţă care au condus la clasificarea spitalelor: un spital cu numai patru secţii poate funcţiona mai bine decât unul cu mult mai multe şi cu nenumărate linii de gardă. Transferarea fondurilor de la spitalele mici către cele de excelenţă duce la inegalităţi în asigurarea dreptului populaţiei la asistenţă medicală. Cetăţeanul nu are nicio vină pentru locul în care s-a născut. Dlui prof. dr. Vasile Astărăstoae îi este teamă să nu ajungem să ne comparăm cu unele ţări din Africa, unde alături de hoteluri de cinci stele se găsesc cocioabe sărăcăcioase.
    Comunicatul comun al Colegiului Medicilor şi al Colegiului Farmaciştilor din România conţine fraze pe înţelegerea oricui: lipsa forţei politice de decizie a Ministerului Sănătăţii şi eschivarea de la rezolvarea problemelor stringente omoară (sic) populaţia şi bagă în faliment (sic) sectorul farmaceutic. Despre situaţia din acest sector a vorbit dna farmacist Clara Elena Popescu, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România. Dsa a definit degringolada din sistemul sanitar ca fiind produsă de trei elemente: • neînţelegerea dintre CNAS şi MS, care a dus la măsuri haotice • frica de decizie, cu „pasarea“ responsabilităţilor între decidenţi • neplata arieratelor înregistrate de farmacii, care se ridică la cifre cu multe zerouri, depăşind limitele permise de reglementările europene şi acceptabilitatea partenerilor. Dna farmacist Clara Elena Popescu este de părere că nu are rost să se impună încă certificarea ISO, din moment ce există un certificat de bună practică farmaceutică elaborat de Colegiul Farmaciştilor. Dar acesta este, surprinzător şi reprobabil, şters dintre criteriile Contractului-cadru. De către cine şi cu ce drept? se întreabă dsa. Urmare a amânării insuporabile a plăţilor arieratelor către farmacii, Colegiul Farmaciştilor a anunţat depunerea unei petiţii la Parlamentul European şi a unei sesizări la Comisia Europeană privind încălcarea tratatelor UE şi nerespectarea obligaţiilor statului de a asigura funcţionarea serviciilor de interes public şi abuzul de putere al acestuia.

 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe