Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Măsuri noi privind ONG-urile în domeniul sănătății mintale

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 31 mai 2021, ora 09:36

Ioana Mihăilă a semnat un ordin prin care sunt modificate o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească ONG-urile care desfășoară activități în domeniul sănătății mintale sau al protecției drepturilor omului.

Măsura a fost luată în vederea facilitării accesului acestora în unitățile de psihiatrie sau în centrele de recuperare și reabilitare.

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru obținerea autorizației de vizitare a unităților de psihiatrie sau centrelor de recuperare și reabilitare, organizația neguvernamentală trebuie să aibă în statut printre obiective domeniul sănătății mintale sau al drepturilor omului, să dovedească faptul că a desfășurat activități în aceste domenii, iar pentru reprezentanții organizației este solicitată experiența în aceste domenii în locul vechimii ca angajat al organizației.

Ioana Mihăilă

Totodată, aceștia trebuie să facă dovada absolvirii unei instituții de învățământ superior, adăugându-se, pe lângă domeniile existente, și domeniile sociouman, pedagogie și psihopedagogie.

De asemenea, pentru a crea un cadru organizat al vizitelor, acestea vor fi efectuate de unul până la cinci reprezentanți ai organizației neguvernamentale, iar autorizația se va emite nominal pentru reprezentanții fiecărei organizații și va permite acces liber în toate unitățile de psihiatrie și în centrele de recuperare și reabilitare timp de un an.

„Pentru a preveni abuzurile sau accesul unor persoane fără experiență în cadrul unităților de psihiatrie, s-a introdus și obligativitatea ca președintele sau directorul organizației neguvernamentale să declare pe propria răspundere că persoanele pentru care se solicită accesul în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală au fost instruite privind scopul vizitei și că vor manifesta o conduită profesională care respectă și promovează valorile și drepturile persoanelor vulnerabile în beneficiul cărora se efectuează monitorizările”, transmite MS.

Sursa citată precizează că scopul vizitelor de monitorizare este de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului în instituțiile în care se află internate persoane cu probleme de sănătate mintală și/sau cu dizabilități mintale și psihice, de a informa autoritățile responsabile asupra constatărilor efectuate și, după caz, de a oferi informare și sprijin personalului și pacienților în vederea apărării și promovării drepturilor omului.

Ordinul ministrului Sănătății urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Etichete: ministerul sanatatii sanatate mintala Psihiatrie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.