Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mare adaos lumii

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 15 iunie 2012
     Anul acesta, pentru distinsul compozitor-muzicolog-profesor-scriitor Doru Popovici e zvon de târzie toamnă. În dreptul numelui său, ba chiar şi în jurul frunţii, albeşte cu înţelepciune coroana celor 80 de ani. Înaltă lumină! Născut în 1932 în familia dr. Ion Popovici din Banatul românesc, viitorul creator de muzică Doru Popovici îşi începe studiul artei muzicale parcurgând toate treptele, ca, mai apoi, să se dedice compoziţiei, îndeplinind şi funcţii de redactor şi realizator în departamentele muzicale din radio şi televiziune.
     Prin vasta sa creaţie componistică (peste 160 de lucrări, incluzând muzică simfonică, de operă, vocală, camerală, corală, pentru voce şi pian etc.), maestrul Doru Popovici este unul din marii compozitori români din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, continuând neobosit să scrie poezie, eseu, cronică, mono­grafie literară, fără a abandona iubirea dintâi – muzica.
     Creaţia compozitorului s-a bucurat de largă recunoaştere naţională şi internaţională de-a lungul timpului. Opera Mariana Pineda este socotită o capodo­peră a genului liric românesc. Sunt de remarcat deopotrivă seria de lucrări „in memoriam“ dedicate lui Ciprian Porumbescu, George Enescu, Iacob Mureşeanu, Marin Preda, Tristan Tzara, Wagner sau liedurile pe versuri de Blaga, Arghezi, Eminescu, Şt. O. Iosif, G. Topârceanu… Ca muzicolog, este autorul a peste 25 de volume de referinţă, monografii, peste 5.000 de eseuri, recenzii, articole, în majoritatea lor pre­zentate la posturile naţionale de radio şi televiziune. După 1989, în creaţia sa muzicală se im­pune tematica religioasă, îndeo­sebi creştinismul, deviză fiindu-i compozitorului zicerea „Muzica este o creaţie divină care-l apropie pe om de Dumnezeu“.
     Ce i se poate ura unui om între oameni, a cărui viaţă a fost un continuu suiş pe portativ de lumină şi armonii, când vremea bate a târzie toamnă şi-i mai rămân atâtea lucruri de împlinit cu cât a împlinit mai multe? Maestrul Doru Popovici poate spune cu seninătate „Venirea mea aduse mare adaos lumii“, iar noi, beneficiarii darurilor de frumos pe care ni le-a dat până în prezent, să fim mândri de a-i fi contemporani.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.