Newsflash
Știri

MApN crește capacitatea de vaccinare a populației generale

de Florentina Ionescu - apr. 13 2021
MApN crește capacitatea de vaccinare a populației generale

Ministerul Apărării Naționale pregătește centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19, care vor asigura imunizarea populației care locuiește în mediul rural sau în zone greu accesibile.

Totodată, reprezentanții MApN spun că vor continuăasă sprijine efortul național de vaccinare și prin creșterea capacității de vaccinare a populației generale pe fluxurile deschise în centrele asigurate de acest minister, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

vaccin covid centre mobile mapn

Astfel, 20 de centre mobile de vaccinare, coordonate de Direcția medicală a MApN, vor acționa, de săptămâna viitoare, în spijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile. Aceste centre urmează a fi stabilite de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției și Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Personalul care va încadra aceste centre mobile (medici, asistenți medicali, registratori medicali) face parte din unități militare și instituții medicale ale MApN din București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Focșani, Timișoara, Constanța, Galați, Iași și Sibiu.

Centrele mobile de vaccinare vor fi organizate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale. În situațiile în care aceste spații nu vor fi disponibile, centrele mobile vor fi organizate în containere medicale care vor fi asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Transportul containerelor la locul de amplasare, dotarea lor cu echipamente și materiale necesare procesului de vaccinare împotriva COVID-19, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare vor fi asigurate de instituția militară. 

„Ceea ce urmează să se întâmple de săptămâna viitoare, va fi operaționalizarea a 20 de centre mobile de vaccinare, cu sprijinul colegilor din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne. Aceste centre mobile deservesc, practic, localitățile rurale, localitățile defavorizate, care nu au acces la medic de familie, în baza listei cu persoanele doritoare, liste întocmite la nivelul primăriilor. Aceste liste se trimit către direcțiile de sănătate publică și, ulterior, se alocă un centru de vaccinare sau doar o echipă mobilă, care va vaccina în cabinete proprii, acolo unde există această facilitate disponibilă. În felul acesta, sperăm să facilităm accesul persoanelor respective la vaccinare. Vaccinul care se va folosi este vaccinul de vaccinul de la Johnson & Johnson”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, într-o conferință de presă. 

În funcție de cereri, se vor deschide fluxuri suplimentare de vaccinare 

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va crește, începând cu 16 aprilie, capacitatea de vaccinare și va deschide progresiv fluxuri suplimentare de vaccinare în funcție de evoluția cererilor și de solicitările de sprijin adresate de autoritățile publice locale.

Capacitatea fluxurilor de vaccinare în centrele MApN va crește, în special în cadrul unităților sanitare ale MApN în care există trei fluxuri funcționale, de la 60 de persoane pe zi, la 72 de persoane pe zi, iar în centrele de vaccinare organizate în celelalte unități militare din țară, de la 18 persoane/zi, la 60 de persoane/zi.

În paralel cu vaccinarea populației generale, în centrele de vaccinare proprii ale MApN continuă și vaccinarea personalului instituției.

1.000 de angajați deservesc centrele de vaccinare ale MApN

Ministerul Apărării Naționale asigură în prezent locuri în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în spitalele militare și în unități militare din Capitală și din țară, deservite de aproape 1.000 de angajați ai instituției - peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori.

De asemenea, MApN gestionează în totalitate call-centerele destinate programării telefonice a populației la vaccinare prin 600 de linii deschise și sprijină acest proces și prin 180 posturi de tip live-chat, iar Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” este Centrul național de stocare a vaccinului COVID-19.

Forțele Aeriene Române contribuie, la rândul lor, la eforturile de combatere a pandemiei de COVID 19 executând zboruri pentru transportul pacienților infectați cu virusul SARS-Cov-2 și a materialelor sanitare.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe