Newsflash
Știri

Malaria: progrese periclitate

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 11 2012
Malaria: progrese periclitate
   Rata mortalităţii malariei a scăzut în ultimul deceniu cu mai mult de 25% la nivel global şi cu 33% în regiunea OMS Africa, potrivit ultimului raport dat publicităţii de către OMS. În anul 2010, au fost semnalate 216 milioane de cazuri de malarie în 106 ţări, 81% din acestea şi 91% din decese înregistrându-se în regiunea OMS Africa; la nivel global, 86% din victime au fost copii cu vârsta sub 5 ani. Deşi în scădere cu 5% faţă de 2009, numărul deceselor a fost anul trecut de 655.000 – încă foarte ridicat pentru o boală ce poate fi complet prevenită şi tratată.
   Plasele de pat tratate cu insecticid au reprezentat una din cele mai ieftine şi eficiente arme împotriva malariei. 145 de milioane de plase au fost distribuite în 2010 (88,5 milioane în 2009), 50% din gospodăriile din Africa sub-sahariană deţinând astfel cel puţin una. Progrese au fost înregistrate şi în dezvoltarea de teste diagnostice, importante în diferenţierea malariei de alte boli febrile. Numărul testelor diagnostice rapide livrate de producători a ajuns la 88 de milioane anul trecut (45 de milioane în 2008), rata de testare în sectorul public în regiunea OMS Africa ajungând la 45% în 2010, faţă de 20%, în 2005. Şi numărul medicamentelor antimalarice livrate în sectorul public a crescut – în 2010 au fost furnizate 181 de milioane de tratamente combinate pe bază de artemisinină (158 de milioane în 2009 şi doar 11 milioane în 2005).
   Raportul semnalează însă că progresele obţinute în ultimii ani ar putea fi afectate de o prognozată scădere a finanţării pentru controlul malariei, de la două miliarde de dolari în acest an, la 1,5 până în 2015, în condiţiile în care necesarul anual este apreciat la cinci-şase miliarde de dolari. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă rezistenţa Plasmodium falciparum la artemisinine, confirmată în câteva ţări asiatice începând cu 2009. Deşi OMS a recomandat interzicerea comercializării monoterapicelor pe bază de artemisinină (factor major de apariţie şi răspândire a rezistenţei), 25 de ţări încă nu au luat măsuri în acest sens, iar 28 de companii farmaceutice continuă să le pună în vânzare. În plus, rezistenţa la insecticide a ţânţarilor pare să fie în creştere, în 45 de ţări (27 în zona subsahariană) fiind identificată la cel puţin una din cele patru clase de substanţe utilizate. Ca răspuns la această nouă ameninţare, OMS lucrează la elaborarea unui plan global, care va fi emis la începutul acestui an.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe