Newsflash
Știri

Mai puțină plasmă convalescentă colectată în ultima lună în România

de Florentina Ionescu - apr. 22 2021
Mai puțină plasmă convalescentă colectată în ultima lună în România

Colectarea de plasmă convalescentă a scăzut cu peste 50% în ultima lună, în timp ce rata mortalității pacienților infectați cu SARS-COV-2 s-a dublat în ultimul trimestru.

Conform datelor adunate de portalul covidplasma.ro și Besmax Pharma Distribution (BPHD), colectarea de plasmă convalescentă în România a fost, în cursul lunii martie 2021, cu aproximativ 53% mai mică decât media celor trei luni precedente (decembrie, ianuarie și februarie). 

Afereze luna martie comparativ cu ultimele 3 luni
Colectarea de plasmă convalescentă a scăzut cu peste 50% în ultima lună, față de media celor trei luni anterioare

 

„Declinul colectării de plasmă convalescentă s-a făcut simțit încă din cursul lunii ianuarie, pe fondul dezinteresului Ministerului Sănătății privind stimularea recoltării, precum și în condițiile lipsei de reacție ministerială cu privire la zvonurile total nefundamentate despre o presupusă inutilitate a plasmei convalescente în tratarea COVID-19 (zvonuri contrazise, de altfel, de studii clinice serioase)”, se arată într-un comunicat de presă al companiei BPHD remis redacției.

La un an de la debutul colectării de plasmă convalescentă în România (mijlocul lunii aprilie 2020), reprezentanții BPHD constată cu îngrijorare un trend negativ, care compromite în mod semnificativ șansele de salvare a pacienților COVID-19, internați în spitalele românești. 

Media lunară de proceduri de plasmafereză, pentru fiecare județ (după 12 luni).jpg
Media lunară de proceduri de plasmafereză, pentru fiecare județ (după 12 luni)

 

Mortalitatea pacienților infectați cu SARS-CoV-2

Datele statistice culese pe o perioadă mai îndelungată arată că mortalitatea raportată la 100 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 din perioada de vârf a consumului de plasmă convalescentă în România (octombrie – decembrie 2020) a fost de 2,2%. Pe de altă parte, în lunile ianuarie – martie 2021, când consumul de plasmă convalescentă a fost cu 65% mai redus față de cele trei luni precedente, mortalitatea la 100 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 a fost 4,6%, adică dublă.

„Reamintim faptul că atât studiile făcute în SUA, cât și datele din spitalele COVID românești arată că, acolo unde se folosește plasma convalescentă pentru tratamentul a cel puțin 50% dintre pacienții spitalizați, se obține o reducere semnificativă a mortalității”, mai spun reprezentanții BPHD.

Compania BPHD mai precizează că a fost încălcată o obligație importantă: aceea de realizare a unui minim de 65 de proceduri lunare de plasmafereză per echipament, „țintă care, din păcate, a fost ratată de către toate centrele de transfuzie sanguină unde funcționează aceste echipamente”. 

Mortalitate (decese la 100 infectari)
Mortalitatea pacienților COVID-19 s-a dublat pe fondul reducerii la jumătate a procentului pacienților spitalizați care au primit plasmă convalescentă

 

Media europeană pentru colectarea de plasmă convalescentă per echipament este de 130 de proceduri pe lună.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe