Newsflash
Știri

Mai aproape de regenerarea celulelor pancreatice

de Dr. Mădălina Badea - feb. 28 2020
Mai aproape de regenerarea celulelor pancreatice

Următorii ani ar putea aduce o schimbare de paradigmă în tratamentul diabetului zaharat, către utilizarea unor combinații medicamentoase cu rol în regenerarea celulelor beta pancreatice.

Regenerarea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină ar putea deveni o realitate prin adăugarea de agoniști ai receptorului GLP-1 (glucagon-like peptide-1, receptori localizați la nivelul celulelor beta pancreatice) la inhibitorii de DYRK1A (dual-specificity tyrosine-regulated kinase 1A). Aceasta din urmă este o componentă a unei substanțe halucinogene, cu rol proliferativ asupra mai multor tipuri de celule, nu doar pancreatice. Asocierea cu agoniștii de GLP-1 a crescut specificitatea substanței pentru pancreas, efect observat într-un studiu* realizat pe probe recoltate postmortem, de la persoane cu și fără diabet.

Tranziția de la vis la realitate

Masa celulelor beta pancreatice producătoare de insulină este redusă cu aproximativ 90% în diabetul zaharat de tip 1 și cu 50% în cel de tip 2. Deși inițial considerată imposibilă, regenerarea acestor celule a devenit o posibilitate începând cu anul 2015, prin introducerea harminei, un inhibitor de DYRK1A. Substanța era responsabilă de o rată mică de regenerare, de 2% pe zi, și de specificitate scăzută pentru celulele pancreatice.

Pornind de la această idee, scopul cercetărilor a devenit potențarea efectului proliferativ al inhibitorilor de DYRK1A și a specificității lor pentru celulele beta pancreatice. Specialiștii au recoltat postmortem celule pancreatice de la 11 donori cu diabet zaharat tip 2 și de la 111 donori fără diabet, cu intenția de a studia replicarea culturilor celulare. Ei au observat că administrarea unei combinații de agoniști de GLP-1 și de inhibitori de DYRK1A are un efect sinergic asupra regenerării celulelor beta pancreatice, efect dependent de doză, cu obținerea unor rate de replicare de până la 20% pe zi.

Următorul pas ar consta în testarea efectului pe termen lung al acestor medicamente la animale de laborator la care s-au transplantat celule beta pancreatice de la donatori umani cu sau fără diabet zaharat. De asemenea, specialiștii vor urmări efectele lor adverse pe diverse organe și persistența regenerării celulare după întreruperea medicamentelor.

 


Notă autor:

https://stm.sciencemag.org/content/12/530/eaaw9996

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe