Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Lupta contracronometru pentru găsirea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 30 aprilie 2020, ora 17:01

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a fost invitat recent la o dezbatere online, în contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării (care anul acesta a fost marcată între 24 și 30 aprilie).

Cu această ocazie, directorul ARPIM a amintit în această dezbatere online că, în prezent, nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru a preveni transmiterea sau pentru vindecarea infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2:

„În timp ce comunitatea medicală își pune speranțele în descoperirea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19, la nivel global și european, companiile farmaceutice lucrează continuu pentru a găsi vaccinuri și soluții de diagnostic și tratament, însă procesul este unul de durată”.

studii clinice vaccin covid-19

În această cursă contracronometru pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, companiile farma au început să colaboreze și unele dintre ele, precizează Dan Zaharescu, și-au asumat riscuri financiare în aceste eforturi:

„Companiile farmaceutice inovatoare au strâns rândurile și, lăsând competiția deoparte, au început colaborări bilaterale directe, în vederea găsirii cât mai rapide a unui vaccin împotriva SARS-CoV-2. Alte companii mizează aproape totul pe trei sau patru produse, programând deja producția unor vaccinuri pentru începutul anului viitor, în condițiile în care știm că există o criză de capacitate de producție pentru vaccinuri, asumându-și astfel riscuri financiare uriașe în speranța câștigării acestei curse contracronometru”.

Zeci de medicamente, în etapa de evaluare preclinică

Potrivit datelor oficiale de care dispune ARPIM în acest moment, mai multe vaccinuri se află în prezent în faza întâi a studiilor clinice – care reprezintă studiul pe oameni –și alte peste 60 de medicamente se află în stadiul de evaluare preclinică.

În mod normal, a spus Dan Zaharescu în cadrul dezbaterii online găzduite de DCMedical, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de aproximativ 12 până la 15 ani, dar cu toate acestea, la nivel global se estimează că în aproximativ un an și jumătate vom avea pe piață un vaccin eficient contra COVID-19, în cantități care să fie suficiente cel puțin pentru persoanele cu risc maxim.

Dan-Zaharescu_Director-Executiv-ARPIM

Aceste estimări, spune directorul executiv al ARPIM, vin în urma experienței deja acumulată de către companiile farmaceutice în lupta cu virusuri similare, cum ar fi SARS, virusul gripal, HIV:

„Această experiență dobândită îmbunătățește semnificativ probabilitatea descoperirii unui vaccin eficient într-un timp mult mai scurt. Pentru a reflecta toate aceste eforturi, la nivelul Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente a fost lansată campania de comunicare Bătălia Covid-19 în laborator, care concentrează cele mai recente informații despre evoluția cercetărilor științifice în direcția descoperirii unui nou vaccin și toate aceste informații pot fi accesate pe pagina web a asociației noastre, arpim.ro”.

Sursa foto: arpim.ro, unsplash.com

Etichete: ARPIM Dan Zaharescu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente vaccin covid-19 vaccin coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.