Newsflash
Știri

Lumea după Brexit

de Dr. A. M. - iul. 7 2016
Lumea după Brexit
     Săptămâna trecută s-a produs ceea ce toată lumea considera prea puțin posibil: britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, o alegere care pare să fi încheiat cariera politică a premierului conservator David Cameron și care va genera o mulțime de efecte nu tocmai binevenite asupra economiei britanice. La problemele deja previzibile e posibil însă să se adauge chiar și rediscutarea apartenenței Scoției și chiar a Irlandei de Nord la Regatul Unit, care ar putea avea, la rândul lor, noi consecințe negative.
     Ce va fi vom vedea în perioada următoare, chiar dacă politicienii britanici – pro și contra Brexit, deopotrivă – nu se grăbesc să notifice Uniunea Europeană în privința divorțului, ceea ce amână începerea negocierilor și, deocamdată, clarificarea situației în viitorul imediat. Poziția dură a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a interzis comisarilor europeni deschiderea oricărei discuții cu britanicii până la venirea notificării oficiale, nu pare să ușureze defel situația Marii Britanii, ușor debusolate după rezultatul neașteptat al referendumului.
     Nici nu au fost anunțate bine rezultatele votului, că declarațiile pe care s-a clădit valul care va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană deja nu mai sunt recunoscute și asumate. Întrebat la ITV, după vot, cum e cu cele 350 de milioane de lire sterline pe care Marea Britanie le plătește săptămânal către Bruxelles, dacă de-acum vor putea fi îndreptate către sistemul de sănătate britanic (NHS), așa cum s-a vorbit în campanie, Nigel Farage, președintele foarte vocal al partidului populist eurosceptic UKIP, a afirmat că „a fost o greșeală“ și că nu poate să garanteze că banii respectivi chiar vor fi direcționați către sistemul de sănătate.
Inconfundabilul Nigel Farage
 
Toată această desfășurare a lucrurilor pare să îl fi înfuriat peste poate pe John Oliver, comedianul englez care realizează o foarte apreciată emisiune de atitudine la HBO-ul american. Acesta a comparat bucuria pricinuită de sfârșitul carierei politice a lui David Cameron cu acela al dobândirii unei înghețate. După ce copilul care o mânca a fost lovit de o mașină. La fel, declarațiile lui Nigel Farage și Boris Johnson, care au afirmat că rezultatul ar trebui să marcheze pentru Marea Britanie „Ziua independenței“, l-au făcut pe Oliver să le amintească nu doar că multe state și-au dobândit independența după ocupația britanică, ci și că filmul „Ziua Independenței 2“ imaginează distrugerea Londrei. John Oliver a rezumat foarte plastic succesiunea de evenimente (am ales să nu traducem acest citat): „A pig fucker [David Cameron] called for a vote, a bus had some bullshit written on it, and then two idiots named Nigel [Farage] and Boris [Johnosn] quoted president Bill Pullman“. Desigur, Bill Pullman este actorul care joacă rolul președintelui SUA în filmul „Independence Day“.
John Oliver
 
     Dincolo însă de revolta în fața rezultatului, sunt mai multe consecințe pe care ieșirea din Uniunea Europeană le-ar putea avea, în următorii ani, asupra unor sectoare-cheie ale economiei. Ele sunt detaliate într-o analiză realizată de săptămânalul britanic The Economist, sugestiv intitulată: „Afară și în jos“. Este de așteptat, cred autorii acestei analize, ca imigranții care lucrează în cadrul NHS să beneficieze de măsuri favorabile, pentru a putea continua să lucreze în Marea Britanie și după ce aceasta va părăsi Uniunea Europeană. De altfel, e greu de crezut că NHS ar mai putea să funcționeze altfel. Situația e infinit mai complicată însă în privința industriei farmaceutice și a investițiilor în cercetarea biomedicală.
     Predicțiile foarte optimiste ale evoluției acestui foarte dinamic sector indicau o creștere continuă a încasărilor din industria farmaceutică până în 2020, în cazul în care britanicii ar fi respins ieșirea din UE. Acum, în schimb, se estimează că va fi înregistrată chiar o ușoară scădere, înainte ca lucrurile să se poată redresa ușor-ușor. Chiar și așa, nivelul de creștere a vânzărilor farma va fi, cel mai probabil, cu mult mai mic decât cel estimat pentru cazul în care țara ar fi rămas în UE.
     În prezent, mai mult de jumătate (56%) din exporturile industriei farma britanice (peste 56 de miliarde de lire) merg către statele UE, iar companiile se tem că vânzările le-ar putea fi periclitate dacă nu se reușește renegocierea rapidă a acordurilor comerciale. Apoi, nu se cunoaște care va fi legislația privind studiile clinice; Marea Britanie conduce, în prezent, cele mai multe studii clinice de fază 1 din UE și este pe locul al doilea la studiile clinice de fază 2, respectiv 3.
 
     După Germania, Regatul Unit primește cele mai multe fonduri europene pentru cercetare și nu este clar în ce fel va putea guvernul să compenseze pierderea finanțărilor din UE. Tot din Uniunea Europeană au venit, în ultimul deceniu, aproape trei miliarde de lire sterline ca investiții în domeniul biotehnologiilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe