Newsflash
Știri

Litiaza renală tratată extracorporal

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 17 2018
Litiaza renală tratată extracorporal
Spitalul Clinic „Prof. dr. Theodor Burghele” oferă, de săptămâna trecută, servicii de litotripsie extracorporală cu undă de șoc (ESWL) pentru tratarea litiazei renale – un tratament modern, minim invaziv. „Procedura presupune o durere mult mai mică pentru pacient decât în cazul unei intervenții clasice, nu este nevoie de anestezie, iar tratamentul ulterior poate fi doar ambulatoriu. (...) Este un sistem modern, rapid și cu iradiere mai mică”, a explicat prof. dr. Viorel Jinga, șeful Clinicii de urologie a spitalului. Practic, spune acesta, pacientul nu-și pierde capacitatea temporară de muncă, cum se întâmplă în cazul intervenției clasice, iar durata spitalizării scade la cel mult o zi, față de 7–10 zile.
Aproximativ 600 de astfel de proceduri vor putea fi realizate în fiecare an la Spitalul Clinic „Pof. Dr. Theodor Burghele”, datorită noului aparat – Modulith SLX F2 cu RX –, achiziționat recent cu fonduri de la primăria Capitalei. În prezent, 75% din calculii reno-ureterali au indicație de rezolvare prin ESWL.
Potrivit prof. dr. Viorel Jinga, acest aparat are o capacitate de acceptare a greutății extrem de mare (de 225 kg) și poate fi echipat cu o sursă de terapie cu o adâncime de penetrare de până la 180 mm. Aceste caracteristici permit fragmentarea sigură a pietrelor aflate profund, chiar și la pacienții obezi. Pentru evitarea erorilor de poziționare, aparatul este dotat cu un mecanism izocentric pentru rotirile laterale, în vederea asigurării fluoroscopiei continue în timpul mișcării de rotație. Astfel, spune profesorul Jinga, zona-țintă poate fi controlată sigur, în timp ce sistemul cu raze X este rotit pentru a se schimba între proiecția AP și laterala la 30°.
„Odată cu noul aparat ne așteptăm cu siguranță la mai mulți pacienți, care vor putea beneficia de un tratament ce presupune mai puțină durere și de o recuperare mai ușoară și mai rapidă”, a spus Adriana Ilieşiu, managerul Spitalului Clinic „Prof. dr. Theodor Burghele”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe