Pentru prima oară, OMS a publicat o listă cu 30 de medicamente prioritare pentru sănătatea mamei şi a copilului, care ar trebui să fie disponibile pretutindeni în lume. (...)
  
"> Lista medicamentelor esenţiale - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Lista medicamentelor esenţiale

de Dr. M. D. - apr. 15 2011
Lista medicamentelor esenţiale

   Pentru prima oară, OMS a publicat o listă cu 30 de medicamente prioritare pentru sănătatea mamei şi a copilului, care ar trebui să fie disponibile pretutindeni în lume. (...)
  

   Pentru prima oară, OMS a publicat o listă cu 30 de medicamente prioritare pentru sănătatea mamei şi a copilului, care ar trebui să fie disponibile pretutindeni în lume.
   Mai mult de opt milioane de copii cu vârsta sub cinci ani mor anual de boli precum pneumonie, diaree sau malarie. Se estimează că zilnic 1.000 de femei decedează din cauza complicaţiilor legate de sarcină şi naştere. Aproape toate aceste decese au loc în ţările în curs de dezvoltare şi marea lor majoritate ar putea fi evitate dacă medicamentele ar fi disponibile, prescrise şi utilizate corect.
   Hemoragiile sunt principala cauză de deces maternal – o injecţie cu ocitocină poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Pe listă figurează şi medicamente vizând tratamentul infecţiilor, al HTA, al BTS şi al naşterii înainte de termen. Potrivit estimărilor, pneumonia ucide anual 1,6 milioane de copii cu vârsta mai mică de cinci ani, tratamentul cu antibiotice putând evita până la 600.000 de decese. Un acces mai bun la sărurile de rehidratare orală şi la comprimatele cu zinc ar permite salvarea a cel puţin 1,3 milioane de copii care mor în fiecare an de diaree.
   Studii desfăşurate în 14 ţări africane arată că medicamentele de uz pediatric sunt disponibile doar în 35–50% din farmacii. În ţările în curs de dezvoltare, disponibilitatea medicaţiei pentru sănătatea mamei şi a copilului este compromisă de deficienţa sistemelor de aprovizionare şi distribuţie, numărul insuficient de unităţi sanitare şi de personal, lipsa investiţiilor din sănătate şi costul ridicat al medicamentelor.
   OMS recomandă ca, acolo unde este posibil, medicamentele de uz pediatric să fie furnizate într-o formă uşor de măsurat şi de administrat şi apelează la noi cercetări pentru punerea la punct de forme galenice de uz pediatric adaptate şi al căror gust să fie agreabil.
   Între 21 şi 25 martie a.c., la Accra (Ghana) s-a reunit al 28-lea Comitet de experţi în selecţia şi utilizarea medicamentelor esenţiale, care a examinat cereri de adăugare sau retrageri de medicamente din listă, noi forme galenice şi a dezbătut şi avizat chestiuni de fond. Este vorba de: rolul farmacologilor clinicieni în ameliorarea utilizării medicamentelor, noi strategii şi orientări pentru utilizarea raţională a acestora; un proiect de document privind maniera de elaborare a unei liste naţionale a medicamentelor esenţiale; o propunere pentru medicamentele esenţiale în tratamentul HIV la adulţi şi copii.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe