Newsflash
Știri

Liniștea dinaintea furtunii

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 15 2016
Liniștea dinaintea furtunii
     Medicii de familie eliberează din nou rețete compensate și bilete de trimitere, începând cu ziua de 5 aprilie, după ce, ca formă de protest, timp de două zile (1 și 4 aprilie) au refuzat să facă acest lucru. Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicina Familie (SNMF), 70% din medicii de familie nu au eliberat aceste documente în cele două zile, cu excepția cazurilor de „maximă urgență“. Prin această măsură, medicii de familie au dorit să tragă un semnal de alarmă, „pentru că sunt o mulțime de ambiguități legislative care au adus mii de situații în care medicii au fost sancționați sau li se impută rețete sau servicii în mod ilegal și imoral“.
     Președinta SNMF spune că în ultimii zece ani, din cauza haosului birocratic, actele adiționale la contractul-cadru cu casa de asigurări s-au semnat mereu retroactiv. Anul acesta, casele s-au mobilizat ca semnarea să aibă loc cât mai aproape de momentul intrării în vigoare a contractelor.
     În ciuda protestelor medicilor din ultimele două săptămâni, adaugă dr. Tănăsescu, medicii de familie nu au fost invitați la dialog. Într-un comunicat de presă, cele două organizații – Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) – „solicită ferm ieșirea decidenților din dialogul surzilor“.
     Practic, ce doresc medicii de familie? Una din revendicări se referă la adăugarea unei prevederi în contract, care să le permită medicilor de familie din județe cu deficit în anumite specialități „să prescrie rețete, urmând scrisoarea medicală a specialistului, indiferent de protocol“. Pentru rezolvarea acestei probleme, dr. Radu Țibichi, directorul general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, spune că este nevoie de acordul comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății.
     O altă problemă ridicată de medicii de familie este legată de Sistemul Informatic Unit Integrat (SIUI), care, spune ei, ar trebui să-i avertizeze despre situația pacientului – dacă este sau nu internat, se află sau nu în categoria celor cu venituri sub 700 de lei sau cu drepturi de handicap ș.a.m.d.: „Toate aceste lucruri trebuie să le spună softul, nu să facem noi anchete și pe urmă să ni se impute“. O altă situație neclară este cea a serviciilor invalidate: „Aceste servicii invalidate, pe care noi le-am făcut, au apărut valide și după trei săptămâni apar invalide, iar peste trei ani vine Curtea de Conturi și o să spună că s-au acordat rețete în baza unor consultații invalidate“, spune președinta SNMF.
     În ceea ce privește semnarea actelor adiționale la contractele cu casele de asigurări de sănătate, dr. Radu Țibichi declară că procesul s-a încheiat. În completare, acesta spune că, potrivit SIUI, în prima zi a lunii aprilie medicii de familie au prescris 74.600 de rețete compensate față de media zilnică de 145.000 de rețete.
     La 30 martie, Guvernul a hotărât prorogarea termenului de intrare în vigoare a Contractului-cadru pentru anii 2016–2017 și a prelungit, până la 30 iunie 2016, aplicarea prevederilor Contractului-cadru pentru anii 2014–2015.
     Protestul medicilor de familie va continua sub alte forme, pe care le vor anunța în perioada următoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe