Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Linie semi-automată de testare COVID-19, implementată de USV

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 19 martie 2020, ora 11:08

Universitatea „Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) a implementat o linie semi-automată de testare pentru COVID-19, ce va fi predată Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava pentru înfiinţarea laboratorului de testare.

Biroul de presă al instituţiei academice a anunțat, miercuri, că echipa Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul UUSV a implementat o linie semi-automată de testare pentru coronavirus ( COVID-19), sub coordonarea şefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc şi a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti şi a specialiştilor din industria de profil.

Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranţă clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal şi multicanal.

linie covid 19

Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generaţie, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permiţând reducerea timpului de lucru şi creşterea siguranţei microbiologice.

Potrivit USV, aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinaţie cu kit-urile de detecţie folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în acelaşi timp, cele trei gene ale COVID-19 fiind amplificate şi cuantificate simultan.

Mai mult, estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi.

Echipamentele au fost achiziţionate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covaşă şi prof.univ.dr. Mihai Dimian.

Linia de testare va fi instalată în cadrul SJU Suceava în zilele următoare, după instruirea personalului implicat şi amenajarea spaţiului alocat pentru laboratorul de diagnosticare moleculară COVID-19, activităţi care se află în derulare, sub coordonarea managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu. 

Etichete: covid-19 laborator de testare linie semi-automată de testare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.