Newsflash
Știri

Libertatea presei în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 8 2020
Libertatea presei în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2

Celebrată anual la 3 mai, în 2020, Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost marcată online, printr-o serie de evenimente desfășurate în 4 și 6 mai.

Libertatea presei în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2

Unul dintre acestea va avea ca temă libertatea presei și dezinformarea în contextul pandemiei de COVID-19. Ziua Mondială a Libertăţii Presei este celebrată încă din 1993, când a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, urmând recomandările UNESCO.

Anul acesta, UNESCO a demarat o campanie media cu tema „Jurnalism fără frică și favoruri”. Au avut loc, online, mai multe evenimente în datele de 4 și 6 mai, printre care și „Dialog la nivel înalt despre libertatea presei și abordarea dezinformării în contextul pandemiei de COVID-19”, detalii putând fi regăsite pe site-ul UNESCO.

Evenimentul iniţial, Conferinţa Mondială dedicată acestei zile, urma să aibă loc în perioada 22-24 aprilie la Haga, însă în contextul epidemiologic actual, aceasta a fost reprogramată pentru 18-20 octombrie, tot la Haga.

Zeci de jurnaliști au pierdut lupta cu COVID-19

În contextul infecţiilor cu SARS-CoV-2, jurnaliștii se află în prima linie pentru a putea informa corect publicul.

Antonio Guterres, Secretarul general al Naţiunilor Unite, a subliniat că pandemia de COVID-19 a dus la apariţia unei pandemii secundare, cea a dezinformării, de la sfaturi de sănătate inofensive până la teorii ale conspiraţiei. El a adăugat că „presa deţine antidotul: știri și analize verificate, bazate pe dovezi știinţifice.”

Însă munca de teren în această perioadă nu este ușoară pentru mulţi jurnaliști. Conform PEC (Press Emblem Campaign, o organizaţie non-guvernamentală cu un statut special de consultant pentru Naţiunile Unite), de la 1 martie, cel puţin 55 de jurnaliști și-au pierdut viaţa din cauza noului coronavirus.

Măsurile de protecţie pentru ziariști sunt deficitare, iar PEC reclamă și cenzura, chiar arestarea unor jurnaliști, atacuri verbale și fizice care au avut loc în ultima perioadă pentru a restricţiona presa.

„Lupta împotriva noului coronavirus este utilizată ca un pretext de anumite oficialităţi guvernamentale ca să suprime libertatea de exprimare”, a declarat Blaise Lempen, secretarul general PEC.

În ceea ce privește libertatea presei la nivel naţional, într-un top realizat de Reporteri fără Frontiere, România se află pe locul 48, între Senegal și Guyana.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe