Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

LEXICUL MEDICINII POPULARE

Viața Medicală
Dan LĂZĂRESCU vineri, 26 februarie 2010

    Trebuie să ai vocaţie şi pasiune, cunoştinţe şi talent, voinţă şi obstinaţie, putere de muncă dublată de acribie, dar şi o viaţă lungă ca să poţi realiza o operă precum cea a filologului, bibliografului şi etnologului Ion Georgescu-Vîşte (1916–2004). O operă care înseamnă un volum de peste 620 de pagini, intitulat simplu şi la obiect: TERMINOLOGIE MEDICALĂ POPULARĂ. (...)

 

Titlul îl duce pe cititor la ideea că ar fi vorba de un fel de listă lungă de cuvinte, de tipul unui glosar în care termenii populari sunt prezentaţi cu corespondenţii lor din vocabularul medical modern, probabil şi cu unele comentarii. Ei bine, cartea la care mă refer aici este mult mai mult decât un lexicon. Căci cuvintele ce figurează în paginile ei, după ce au fost selectate, au făcut obiectul unor studii profunde, bazate (şi) pe o bibliografie foarte bogată (lunga listă a acestor titluri se află la finele volumului), studii care merg de la stabilirea etimologiei fiecărei vocabule, până la formele actuale, trecând şi prin eventuale expresii ale ei din alte limbi cu care are tangenţe lingvistice. Aşa se face că această lucrare – arată în al său „Cuvânt înainte“ dl acad. C. Bălăceanu-Stolnici „acoperă domenii interesante, dintre care unele au contingenţe ceva mai slabe cu medicina, dar prezintă interes pentru alte discipline“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC