Newsflash
Știri

Legislația în domeniul homeopatiei

de Florentina Ionescu - iun. 17 2022
Legislația în domeniul homeopatiei

Există sisteme de sănătate care utilizează medicamentele homeopatice într-un mod continuu și susținut. Astfel, este important de știut care sunt reglementările în ceea ce privește homeopatia.

Dr. Nicolae Fotin, medic primar epidemiolog, fost președinte al ANMDMR, a avut o scurtă prezentare în cadrul mesei rotunde „Homeopatia în centrul medicinei integrative”. Evenimentul a fost organizat joia trecută, cu ocazia aniversării a 90 de ani de existență a companiei Boiron. 

Dr. Fotin

Un bun cunoscător al politicilor de sănătate și al legislației în domeniul medicamentului de uz uman, prin experiența sa în ANMDMR, dr. Nicolae Fotin a explicat că „aceste categorii de medicamente (homeopatice – n.red.) au început să fie reglementate prin apariția de monografii care au completat diversele farmacopei existente la nivelul Europei încă din anii ’40”.

În România, reglementările în ceea ce privește medicamentele homeopatice au debutat în anii ’90. Instituția care reglementa domeniul medicamentelor la acea dată, respectiv Institutul de Control al Medicamentului și Cercetării Farmaceutice (actuala ANMDMR) a fost însărcinată legal cu supravegherea în piață a acestui tip de produs, a spus medicul.

„Începând cu 1992, printr-o directivă europeană s-a realizat, pentru prima dată în Europa, cadrul legal de autorizare și de utilizare a acestui tip de medicamente. În 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană și țara noastră a avut obligația transpunerii actelor normative europene. Prin urmare, în legea 95 (Legea sănătății n.red.) se găsesc prevederile europene în acest domeniu legate de acest subiect. Pașii de autorizare sunt aceeași ca la orice alt medicament alopat. Sunt capitole care abordează medicamentele alopate, medicamentele homeopate, medicamentele de utilizare tradițională și alte clasificări atunci când vorbim de medicamente. (Producătorul - n.red.) trebuie să depună o documentație care să certifice calitatea de la materia primă, de la substanțele de bază, de la etapele intermediare de fabricație, siguranță, aspectele toxicologice, dar și mecanismele prin care se realizează monitorizarea ulterioară punerii pe piață.”, a adăugat dr. Nicolae Fotin. 

Citiți și: Homeopatia, o abordare personalizată a pacientului 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe