Newsflash
Știri

Legendă fără happy-end

de Marian CÂMPEANU - dec. 27 2012
Legendă fără happy-end
   Tour de France sau Tour de Lance? Lumea sportului mondial, a ciclismului în spe­cial, era, în urmă cu şapte ani, la picioarele unui tânăr născut la 18 septembrie 1971 într-o sub­urbie a oraşului Dallas, de şapte ori conse­cutiv câştigător al turului Franţei, între 1999 şi 2005. După victoria din 2005, Lance Armstrong – căci despre el este vorba – s-a retras din circuitul mondial. Acoperit de glorie, intrase în legenda sportului mondial, lăsând în urmă milioane de fani ce-l implorau să conti­nuie. Pagina de istorie scrisă de Armstrong în cei şapte ani de succese consecutive în cel mai greu traseu din circuitul profesionist îl trans­formase într-un „semizeu“ al sportului pe două roţi.
   Admiraţia pentru ciclistul american avea însă rădăcini mai vechi. În 1996, după victoria în „Săgeata valonă“, Lance a abandonat, după cinci zile de concurs, Turul Franţei. Pentru el începea o nouă luptă: cu viaţa. Fusese diag­nosticat la 2 octombrie 1996, cu cancer testi­cular metastazat; iar boala progresa. Medicul care s-a ocupat de acest caz nu-i dădea mai mult de 3% şanse de supravieţuire. „Când cancerul a ales trupul meu, a făcut o greşeală. Nu-i dau voie aici“, spunea hotărât la vremea respectivă Armstrong. A fost operat pe creier, iar după şedinţe intense de chimio­terapie, în mai 1998, şi-a celebrat victoria împotriva can­ce­rului. Regimul stan­dard de chimioterapice pentru tratamentul aces­tui tip de cancer este un cocktail de bleo­micină, etopozid şi cisplatină, dar Armstrong a înlocuit bleomicina cu ifosfamidă, pentru a evita toxicitatea pulmonară. Această decizie i-a salvat viaţa, dar şi cariera.
   A câştigat. A câştigat din nou. După victo­ria de la Oslo (1993), la Campionatul Mondial de Ciclism pe şosea, Lance Armstrong a câştigat şi bătălia cu viaţa. Era un învingător. „Marea buclă“, aşa cum mai este numit Turul Franţei, devenise, între 1999 şi 2005, o cursă pe care Lance o domina cu autoritate. Armstrong părea intrat definitiv în galeria marilor sportivi ai lumii. La 24 iulie 2005, s-a retras din activitate. În plină glorie. A revenit în 2008, pentru a promova lupta împotriva cance­rului, urmând a se retrage definitiv la 16 februarie 2011.
   Anul acesta însă, în luna iunie, Agenţia Antidoping a Statelor Unite (USADA) l-a acuzat pe Lance Armstrong de folosirea substanţelor interzise, care îmbunătăţesc performanţele sportive, iar în august i-a retras toate titlurile câştigate începând cu 1998, inclusiv cele şapte din „Marea buclă“, aplicându-i şi o interdicţie pe viaţă de participare în toate sporturile monitorizate de USADA. În comunicatul emis, se preciza că „Lance Armstrong a folosit cele mai sofisticate modalităţi de dopaj pe care sportul le-a întâlnit vreodată“. La 22 octombrie 2012, Uniunea Ciclistă Internaţională a aprobat verdictul USADA şi a confirmat interdicţia pe viaţă şi retragerea titlurilor din Turul Franţei.
   Legenda „Lance Armstrong“ nu are happy-end. Sportivul care avea lumea la picioare în urmă cu şapte ani era un impostor. Prin diferite metode, a încercat să ne păcălească. Acuzaţiile din anul 2000, înaintate de cicliştii Jan Ullrich şi Marco Pantani (şi ei, la rândul lor, dopaţi) se dovediseră a fi adevărate. La finalul unei cariere contro­versate, Lance Armstrong pare să fi câştigat cinstit o singură luptă: cu viaţa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe