Newsflash
Știri

Legea antifumat, din nou amenințată?

Legea antifumat, din nou amenințată?
     În mod cu totul surprinzător, pe ordinea de zi a primelor întâlniri ale noului Parlament a reapărut ca o „prioritate națională” modificarea legii antifumat, preluându-se o idee mai veche, din parlamentul anterior, că avem o lege prea dură care trebuie schimbată, îndulcită etc. Sigur că pentru toți cei care au susținut aplicarea acestei legi este greu de înțeles comportamentul unor politicieni care acum un an în proporție de 81% au votat în favoarea legii. La fel de greu este de înțeles cum în cadrul campaniilor electorale care au precedat momentul votului – fumători înrăiți, parlamentari cu state vechi solicitau votul fumătorilor și aveau în emisiuni electorale pledoarii în favoarea reintrării fumătorilor în spații publice închise, uitând că între potențialii alegători sunt și 2/3 nefumători. Toate acestea se întâmplau în condițiile în care toate partidele, absolut toate, aveau în platforma electorală susținerea unei legi de prevenție funcționale. Vine întrebarea firească: cum s-ar putea să începem să implementăm o astfel de lege și să o și aplicăm, dacă noi nu suntem în stare să susținem această lege antifumat, care încearcă să controleze cel mai important factor cauzal sau de risc pentru o multitudine de boli, specialități și pacienți. Este un nonsens pe care speram să-l înțeleagă toți politicienii, reprezentanții guvernului actual – dacă nu măcar medicii din comisiile de sănătate din Camera Deputaților și Senat.
    Legea aceasta, o lege europeană (23 de țări o aplică deja la standarde mult mai ridicate decât la noi), sperăm noi apartinică, care deja a indus convulsiuni în lumea politică și în rândul autorităților statului în momentul pregătirii ei, este din nou amenințată cu malformarea, cu ciuntirea paragrafelor care pot și au reușit să protejeze fumătorul pasiv, generația viitoare de copii. Mai mult, această lege, în intervalul de nouă luni de la aplicare, a dovedit că un popor latin (recunoscut pentru încercările de a nu accepta întotdeauna termene, date, ore) e capabil să o respecte cu brio, susținând-o masiv, în primul rând prin masa de nefumători, dar și prin cea a fumătorilor.
    Deosebirea față de momentele anterioare aplicării ei este că acum avem și suficiente argumente și dovezi care demonstrează contrariul acelor mituri lansate de industria tutunului prin emisarii săi. Ele s-au adunat în lunile de aplicare și sunt pe multiple planuri, cu evidențe pozitive indubitabile. Astfel, dacă privim încasările la nivel de baruri și restaurante, surpinzător, acestea nu au falimentat. Din contra, comparate cele șase luni anterior aplicării legii cu cele șase care au urmat, se constată o creștere a cifrelor de afaceri raportate deja la ANAF. Am auzit atâtea alte opinii care erau și se doreau a fi amenințătoare la adresa patronilor de restaurante, puburi, cafenele, uitându-se că de fapt familiile cu copii vor reîncepe să vină acolo unde fumul de tutun este alungat din aceste incinte.
    Între timp a apărut și un studiu, în octombrie 2016 (Mercury Research), intitulat „Percepția publicului larg cu privire la politicile de control ale consumului de tutun” – care semnalează că această lege a fost privită și primită pozitiv de populație, dacă ne uităm la ce spun cifrele. Aproape trei sferturi din populația României ar susține o inițiativă pentru interzicerea promovării produselor din tutun în magazine și localuri, iar același procent este de acord cu uniformizarea pachetelor de țigări astfel încât acestea să fie neutre și neatractive; politicile naționale antifumat, care au ca scop reducerea consumului de tutun în România, sunt aprobate de majoritatea populației (85%) – deși nivelul de susținere este mai mare în rândul nefumătorilor (91%), aproape trei sferturi dintre fumători (73%) ar fi de acord cu astfel de politici; o mare parte (80%) din populația României este de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice – nivelul de susținere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63%) sunt de acord cu aceasta. Deci și acest argument cade.
    În aceste condiții, poate că ar fi mai corect din punctul de vedere al autorităților și a partidului de guvernământ să vadă ce spun românii și, nu în cele din urmă, ce a realizat legea pe domeniul sănătății, pentru că și aici datele spun destul: s-au redus după șase luni cu mii de cazuri internările în acut de astm bronșic, infarct miocardic și internări din sfera pediatrică. Și acestea sunt doar rezultate preliminare, bilanțul definitiv făcându-se la un an.
    Concomitent, ne vine în minte o altă întrebare firească: oare suntem așa de bogați încât să mai avem curajul să ne asumăm și răspunderea care derivă din acest gest de ciuntire a unei legi protective, de a risipi vieți, de a încuraja creșterea cifrelor care spun totul despre prevalența cancerului pulmonar, a bolilor obstructive pulmonare sau a bolilor cardiovasculare? Este o răspundere asumată pentru sănătatea unei națiuni, unde bugetul de sănătate este subevaluat anual indiferent de cine este la conducerea țării, iar programele de prevenție sunt punctiforme și nelegate de-a lungul anilor de o strategie care să nu fie doar elaborată pe hârtie și aplicată temporar pe scurtele perioade ale mandatelor trecătorilor miniștri ai sănătății. Trebuie să ne hotărâm, dacă dorim să începem anul 2017 corect, susținând o lege care se dovedește eficace, europeană și respectată, sau dorim să băgăm în ceață din nou fumători și nefumători – și mai rău – să-i expunem la „baia” de fum dătător de boli și moarte. Dacă ar fi să ne luăm după recenta declarație a președintelui partidului de guvernământ, după recentele alegeri – „Chiar dacă sunt fumător, legea trebuie să rămână așa cum e; chiar dacă vă supărați voi, fumătorii, așa trebuie să rămână legea” – ar trebui să privim mai liniștiți viitorul. Dacă ne gândim însă la fumătorii din Parlament, la cei din guvern, nu putem să nu rămânem cu un anumit sentiment de incertitudine și îngrijorare pentru viitorul unei strategii coerente de control al tabagismului în România.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe