Newsflash
Știri

La SCJU Cluj-Napoca se pun bazele unui laborator de radiologie intervențională

de Florentina Ionescu - iun. 30 2022
La SCJU Cluj-Napoca se pun bazele unui laborator de radiologie intervențională

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au anunțat că se va crea aici un laborator de radiologie intervențională.

Vineri, 1 iulie, odată cu punerea în funcțiune a angiografului de înaltă performanță de tipul GE Innova 540, intrat recent în dotarea SCJU Cluj-Napoca, în cadrul Secției Clinice Radiologie se pun bazele unui laborator de radiologie intervențională, se arată pe pagina oficială a unității. 

Angiograf la SCJU Cluj Napoca

Cu ajutorul aparatului și a echipelor medicale specializate vor fi acoperite servicii medicale din domeniul radiologiei intervenționale oncologice (chemoembolizare) și neurologice (proceduri care fac parte din terapia Accidentului Vascular Cerebral, cum ar fi trombospirația), embolizări în cazul hemoragiilor interne, embolizări fibroame uterine, embolizări de varicocel, biopsii pulmonare, hepatice și mediastinale.

Aceste proceduri se efectuează cu succes în clinici din strainătate, în România sunt încă la început de implementare, au scris reprezentanții SCJU Cluj-Napoca.

La nivelul clinicii există experiența aplicării unor proceduri de radiologie intervențională, cum sunt drenajele ghidate CT, ArtroRM și terapia durererii prin procedee minim invazive, iar prin utilizarea angiografului se vor diversifica aceste proceduri.

Echipele laboratorului de radiologie intervențională se vor construi în jurul doctorilor Dan Duma și Horațiu Coman, medici cu o bogată experiență, absolvenți ai UMF Cluj-Napoca, care au activat pentru mult timp în clinici de prestigiu din străinătate.

Dr. Dan Duma este medic primar radiolog, cu specializări în radiologie generală, radiologie uro-digestivă și radiologie intervențională fiind un deschizător de drumuri în acest domeniu. A făcut rezidențiatul și a lucrat timp de doi ani în spitalul universitar CHF Clermont Ferrand din Franța. 

Dr Dan Duma SCJU Cluj Napoca
Dr. Dan Duma, SCJU Cluj Napoca

Horațiu Coman este un chirurg cu mare experiență, cu dublă specializare în chirurgia vasculară și endovasculară. Este doctor în științe medicale, a făcut rezidențiatul și a lucrat timp de 11 ani în clinici importante din Germania. 

Dr Horatiu Coman de la SCJU Cluj Napoca
Dr. Horatiu Coman de la SCJU Cluj Napoca

Primul beneficiar al acestei noi facilități medicale va fi un pacient oncologic, căruia i se va aplica procedura de implantare a unei camere de tip Port-a-cath pentru chimioterapie.

În pandemia de COVID-19, medicii de aici au primit sprijin pentru a procura echipamente de protecție și aparatură specială.

În luna mai 2021 a fost semnat un contract și au sosit apoi echipamente în valoare de peste 6 milioane de lei, din care jumătate a însemnat investiția într-un angiograf de înaltă tehnologie, care în prezent are autorizație de funcționare, a explicat managerul SCJU Cluj-Napoca.

„Angiograful va deschide o eră nouă în activitatea medicală. Vom dezvolta în jurul acestui angiograf un laborator de radiologie intervențională. Dispunem de un grup de specialiști, dar va trebui să formăm o echipă mai extinsă, astfel încât radiologia intervențională să sprijine cu proceduri noi pacienții, în special cei cu accident vascular cerebral (AVC).”, a declarat prof. dr. Claudia Gherman, manager la SCJU Cluj-Napoca.

Ea a subliniat că un număr semnificativ de pacienți cu AVC, foarte mulți tineri, din păcate, sunt victime ale acestei afecțiuni: o parte dintre ei nu mai supraviețuiesc, o parte rămân cu sechele dureroase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe