Newsflash
Știri

Klaus Iohannis: Susținem implementarea rapidă şi unitară a certificatelor digitale COVID

de Dorina Novac - mai 26 2021
Klaus Iohannis: Susținem implementarea rapidă şi unitară a certificatelor digitale COVID

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, susținerea României pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor digitale COVID la nivel european.

Klaus Iohannis, a participat, în perioada 24-25 mai, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată la Bruxelles.

Klaus Iohannis

În ceea ce privește coordonarea pandemiei de COVID-19, la nivel european, în concluziile adoptate, liderii au luat notă de progresele înregistrate cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, evidențiind importanța menținerii unui ritm accelerat al acestui proces, precum și a continuării eforturilor de consolidare a producției și furnizării de vaccinuri pe întreg teritoriul UE.

De asemenea, șefii de stat și de guvern au subliniat importanța păstrării unei abordări prudente, în continuare, în gestionarea pandemiei și a coordonării în gestionarea măsurilor în perspectiva sezonului estival, context în care au salutat acordul obținut, la nivel UE, cu privire la certificatul digital COVID.

„Un accent deosebit a fost pus de liderii europeni pe rolul global al Uniunii în gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida producția globală de vaccinuri și de a accelera procesul de donare de vaccinuri către statele din afara UE cu cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului. Consiliul European a făcut apel la continuarea eforturilor pentru asigurarea unui acces echitabil, la nivel global, la vaccinuri, și a exprimat sprijinul pentru rolul prioritar al mecanismului COVAX în acest sens”, a informat Administraţia Prezidenţială.

În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a reafirmat susținerea României pentru menținerea abordării coordonate, la nivel UE, atât cu privire la dimensiunea gestionării curente a crizei sanitare, cât și în ceea ce privește demersurile de relaxare graduală a măsurilor restrictive introduse de statele membre.

De asemenea, a evidențiat importanța deosebită a continuării unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alături de creșterea eforturilor privind producerea şi asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.

„Președintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituționale privind certificatul digital COVID și a subliniat susținerea țării noastre pentru implementarea rapidă şi unitară a acestor certificate la nivel european. Președintele României a insistat asupra faptului că utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație”, transmite sursa citată.

Cu privire la dimensiunea externă a acțiunii UE în contextul pandemiei de COVID-19, Klaus Iohannis a evidențiat importanța solidarității la nivel internațional, context în care a reafirmat susținerea României pentru operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, în special a partenerilor Uniunii din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest.

În acest context, președintele României a menționat că România a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze și că urmează să doneze Ucrainei 100.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe