Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Istoria serviciilor de urgenţă în Capitală

Viața Medicală
Dr. Mihail MIHAILIDE vineri, 1 iulie 2011

   Societatea Română de Istoria Medicinii – fondată în 1929 (mă grăbesc să întreb retoric de ce nu şi-a adăugat încă numele fondatorului, dr. Victor Gomoiu, deşi au trecut 130 de ani de la naşterea acestuia şi 52 de la deces) – a organizat, în sala de consiliu a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, al V-lea Simpozion Naţional Hipocratic, luni, 27 iunie a.c., din comitetul de organizare făcând parte dnii prof. dr. Nicolae Marcu, preşedinte, conf. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte, dna dr. Irinela Ceapă, secretar ştiinţific. (...)
 

   Societatea Română de Istoria Medicinii – fondată în 1929 (mă grăbesc să întreb retoric de ce nu şi-a adăugat încă numele fondatorului, dr. Victor Gomoiu, deşi au trecut 130 de ani de la naşterea acestuia şi 52 de la deces) – a organizat, în sala de consiliu a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, al V-lea Simpozion Naţional Hipocratic, luni, 27 iunie a.c., din comitetul de organizare făcând parte dnii prof. dr. Nicolae Marcu, preşedinte, conf. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte, dna dr. Irinela Ceapă, secretar ştiinţific.
   Reuniunea – asupra căreia săptămânalul nostru se va opri pe larg, într-un număr viitor – şi-a propus dezbaterea a două teme: I) Controverse hipocratice; II) Normele eticii hipocratice şi principismul bioetic-medical şi farmaceutic, dar şi o sesiune Varia.
   Un moment care ni s-a părut, de asemenea, deosebit a fost lansarea lucrării „Serviciile chirurgicale de urgenţă din Bucureşti – etape istorice şi semnificaţia lor“ (Editura Academiei, Bucureşti, 2011). Autori sunt: un profesor de Chirurgie la un mare spital de urgenţă (Floreasca), dl Mircea Beuran; un altul de Istoria medicinii, dl Benone Duţescu; un medic primar în specialitatea Chirurgie şi ortopedie pediatrică, dna dr. Rodica Duţescu-Zăvoianu (pentru un capitol). Iar această formulă de colaborare – rar întâlnită – reprezintă o garanţie valorică a demersului editorial respectiv (250 de pagini, reproduceri foto şi facsimile), scoasă în evidenţă atât în excepţionala analiză aplicată la text, efectuată de dl prof. dr. N. Marcu, dar şi în alocuţiunile autorilor. Un alt merit – pe care îl vom dezvolta şi noi într-o proximă prezentare a cărţii – îl constituie unicitatea de până acum a acestei încercări iatroistoriografice, o necesitate pentru literatura noastră de specialitate, care – după cum s-a anunţat – va fi completată cu un alt volum, cu referire la întreaga problematică a urgenţei medicale şi chirurgicale, nu numai în Capitală, dar şi în ţară.
   Felicităm iniţiativa organizatorilor acestui Simpozion pentru tematica interesantă aleasă, sperând să asistăm în continuare şi la alte evenimente similare ale Societăţii – ce se va numi, poate: Societatea Română de Istoria Medicinii „Dr. Victor Gomoiu“.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.