Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Investigarea microhematuriei asimptomatice

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 31 iulie 2020

Un studiu publicat în revista Urology avertizează că recomandările de screening ale Asociaţiei Americane de Urologie pentru femeile cu hematurie microscopică asimptomatică și risc scăzut ar putea conduce la supraevaluarea numărului de cazuri.

Asociaţia recomandă în prezent evaluarea tuturor femeilor de vârstă mijlocie care au peste 3 hematii/câmp microscopic la analizei urinei, prin cistoscopie sau o probă imagistică ce evaluează tractul urinar superior (tomografie computerizată, rezonanţă magnetică, ecografie abdominală).

Societatea Americană de Uroginecologie și Societatea Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor nu recomandă screeningul femeilor cu vârsta între 35 și 50 de ani, nefumătoare, la care analiza urinei evidenţiază sub 25 de hematii/câmp microscopic.

Autorii acestui studiu și-au propus să compare cele două recomandări prin analiza retrospectivă a datelor obţinute de la 620 de femei, dintre care 265 supuse unei examinări complete, conform indicaţiilor Asociaţiei Americane de Urologie. Doar 9% dintre acestea prezentau peste 25 de hematii/câmp microscopic analizat.

Revizuirea criteriilor de selecţie

Nu a fost identificată etiologia hematuriei la 91,5% dintre paciente. Nu s-a obţinut o corelaţie între numărul de hematii/câmp și riscul de malignitate. Doar două dintre paciente au fost diagnostice cu cancer, acestea având peste 50 de ani și istoric de expunere la tutun.

Multe dintre aceste intervenţii ar fi putut să fie evitate. Pe lângă riscul neoplazic scăzut al acestor paciente, ele au fost supuse unor investigaţii asociate unor riscuri (infecţie de tract urinar, nefropatie de contrast, iradiere), ce influenţează calitatea vieţii și cresc costurile asociate. Astfel, este necesară revizuirea indicaţiilor de evaluare suplimentară a pacientelor cu hematurie microscopică, în funcţie de risc, cu obţinerea unui consens între cele trei organizaţii menţionate.

Etichete: hematurie microscopic investigații criterii utilitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.