Newsflash
Știri

Între ghilimele

de - feb. 20 2014
Între ghilimele

După ce ministrul sănătăţii susţinea în urmă cu câteva luni că va sprijini industria de medicamente generice, reprezentanţii acesteia se declară astăzi dezamăgiţi de lipsa de rezultate. După ce în urmă cu câteva luni ministrul sănătăţii semna protocoale peste protocoale cu asociaţiile de pacienţi, reprezentanţii acestora se declară acum dezamăgiţi de subţirimea acelei semnături. Ei bine, poate că e cazul să mai fie dezamăgiţi şi finanţiştii, nu doar oamenii din sistemul medical. (M. V. A.)

 

Într-un editorial publicat pe site-ul gandul.info, o autoare scrie despre „Sindromul românului neîmplinit“, pe care îl aseamănă cu boala Lyme. Pe aceasta – chipurile – „nu o recunoaşte nimeni, deşi se manifestă în jurul nostru destul de des, fără însă a fi vizibilă şi pentru care nu s-a găsit încă un leac“. La fel ca în povestea cu bicicleta, de la Radio Erevan, îi răspundem tinerei jurnaliste: boala Lyme are o incidenţă calculată în România la mai puţin de două cazuri la 100.000 de locuitori, deci este de 25 de ori mai rară decât definiţia oficială a unei boli rare; patologia este vizibilă şi supărătoare pentru pacient, dar nu întotdeauna specifică; o recunosc medicii, dar numai dacă pacientul se prezintă la consultaţie; în fine, tratamentul se face cu doxiciclină. Am putea să adăugăm pe lista de diagnostice şi „sindromul românului necitit dar fudul“. (A. M.)
 
Am primit un drept la replică la una dintre ghilimelele publicate într-un număr trecut. Ghilimeaua era scurtă, dar dreptul la replică lung. Foarte lung. De unde rezultă că nu mărimea contează. (M. V. A.) 
 
În comunicatul care a însoţit lansarea unui centru privat de neurochirurgie, suntem anunţaţi că „asociaţii sunt salariaţi şi nu vor lua niciodată dividente (sic!)“. Dacă vor decide cumva să-şi împartă dividende, nimeni nu-i va putea acuza, nu-i aşa? (M. C.)
 

Ne-am bucurat să vedem că atunci când o frumoasă doamnă din televiziune a postat pe pagina de Facebook cuvintele „Cancerul e ca norocul. Şi-l face omul cu mâna lui“, lumea, păţită şi ea, a reacţionat cu argumente. Ce vină au copiii bolnavi de cancer? Ne-am bucurat şi când Olivia Steer a şters postarea. Probabil că atunci când filozofia ta de viaţă se numeşte alimentaţie raw vegan şi antivaccinare, drumul până la excese este scurt. Din păcate, dacă eşti persoană publică şi nu faci un secret din convingerea ta, lucrurile devin delicate. Şi periculoase. (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe