Newsflash
Știri

Insuficienţa cardiacă, subestimată de români

de Cristina GHIOCA - iun. 25 2021
Insuficienţa cardiacă, subestimată de români

Românii estimează riscul de a face insuficienţă cardiacă la una din zece persoane, în loc de una din cinci, cum este în realitate, arată rezultatele unui studiu lansat recent.

Populaţia din ţara noastră are mai multe cunoștinţe despre cancer sau diabet decât despre insuficienţa cardiacă (IC), conform studiului YouGov Topline Report realizat în România, Marea Britanie, Germania, Spania, SUA, Canada, Brazilia, Japonia, China. Această tendinţă este întâlnită la toate categoriile de vârstă, însă cei peste 65 de ani au cunoștinţe mai mari despre insuficienţa cardiacă. Cercetarea a fost efectuată în august 2020, pe un eșantion format din 2.002 persoane, femei și bărbaţi, din diferite categorii de vârstă și a fost publicată marţea aceasta.

        Bolile cardiovasculare sunt considerate de jumătate dintre respondenţi ca principala cauză de mortalitate din România, iar insuficienţa cardiacă este văzută ca principala cauză de spitalizare pentru persoanele de peste 65 de ani de 45% dintre aceștia.

        Aproximativ 54% dintre intervievaţi înţeleg că insuficienţa cardiacă poate afecta indivizi de toate vârstele, însă estimează că riscul de a o dezvolta este de unu la zece persoane, în loc de una la cinci persoane, cum stau lucrurile în realitate. În ceea ce privește comorbidităţile asociate, doar 39% dintre respondenţi au făcut legătura dintre insuficienţă cardiacă și alte patologii, respectiv diabet, hipertensiune arterială și boli coronariene.

Persoane încă nedepistate

        La nivel mondial, 64 de milioane de persoane sunt afectate de insuficienţă cardiacă și se estimează că alte câteva milioane sunt încă nediagnosticate. În Europa, IC este principala cauză de spitalizare, cu de două ori mai multe internări, o rată foarte ridicată de reinternare și o creștere semnificativă a mortalităţii în cazul pacienţilor spitalizaţi. Analiza datelor existente și estimările utilizate pentru ţara noastră arată că 4,7% din populaţia adultă suferă de IC.

        În prezent, medicii de familie utilizează același cod de boală pentru toate cardiomiopatiile, ceea ce înseamnă că în aceeași categorie sunt incluse și cazurile de IC și cele de fibrilaţie atrială, se mai atrage atenţia în raport. Anual sunt înregistrate aproximativ 44.000 de cazuri noi de IC raportate de medicii de familie pe codul de boală de cardiomiopatie, cu o incidenţă mai mare în rândul femeilor și în mediul rural. Rata de deces prin insuficienţă cardiacă este estimată la 0,987 la 100.000 adulţi, de 2,5 ori mai mare la bărbaţi decât la femei.

p1_1

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe