Newsflash
Știri

Insuficienţa cardiacă se asociază cu deficit cognitiv şi cu pierderi neuronale

de Dr. M. A. - feb. 14 2012
Insuficienţa cardiacă se asociază cu deficit cognitiv şi cu pierderi neuronale
   Într-un studiu publicat foarte recent în revista Societăţii Europene de Cardiologie (Almeida OP, Garrido GJ, Beer C, Lautenschlager NT, Arnolda L, Flicker L. Cognitive and brain changes associated with ischaemic heart disease and heart failure. Eur Heart J. 2012 Jan 31), un grup de cercetători australieni comunică o serie de date interesante indicând o asociere a declinului cognitiv şi a densităţii scăzute a materiei cenuşii din anumite regiuni cerebrale cu insuficienţa cardiacă.
   Cercetarea a comparat rezultatele celor trei grupuri – insuficienţă cardiacă (35 de pacienţi), boală coronariană ischemică fără IC (56 de pacienţi), respectiv control (64 de persoane) – obţinute prin evaluare cognitivă pe baza CAMCOG (Cambridge Cognitive Examination of the Elderly Revised) şi a altor teste, iar imagistic – prin rezonanţă magnetică. Pacienţii cu IC au obţinut scoruri mai scăzute decât persoanele din grupul de control la memoria de scurtă şi lungă durată, în vreme ce pacienţii cu BCI au avut rezultate intermediare. La IRM, s-au înregistrat, în grupul cu IC, densităţi scăzute ale materiei cenuşii în mai multe regiuni cerebrale relevante pentru funcţia cognitivă.
   Rezultatele acestui studiu sunt în concordanţă cu observaţiile privind dificultatea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă de a urma, la domiciliu, un regim terapeutic complex, sugerând totodată necesitatea de a simplifica managementul pacienţilor, în aceste situaţii. O altă implicaţie a acestei cercetări o constituie importanţa prevenţiei primare şi secundare în reducerea impactului bolilor cardiovasculare asupra structurii şi funcţiilor cerebrale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe