Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

INSP: Peste o mie de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 6 mai 2021, ora 12:36

Autoritățile au transmis astăzi o informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). Acestea ar putea fi rezistente la vaccinurile actuale.

Din datele cumulate (inclusiv săptămâna 26 aprilie – 02 mai 2021) reiese că până la 2 mai 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 1.690 secvențieri, în șapte laboratoare din țară care au raportat aceste rezultate.

Astfel, raportul INSP-CNSCBT arată că au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care:

 • Infecții cu varianta britanică (B.1.1.7) *: 1114
 • Infecții cu varianta sud-africană (B.1.351)**: 5
 • Infecții cu varianta braziliană (P.1)***: 9

Totodată, documentul elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile oferă detalii despre fiecare variantă a SARS-CoV-2 prezentă pe teritoriul țării noastre:

* La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K.

** La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.

*** La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în municipiul București, a fost depistată mutația E484K.

Autoritățile explică și că mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7).

Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%.

Decese

Au fost înregistrate și comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care:

 • varianta britanică (B.1.1.7) 27 de decese
 • Varianta sud-africană (B.1.351) 0 decese
 • Varianta braziliană (P.1) 3 decese.

Distribuția pe județe o puteți vedea în tabelul de mai jos:

distributia pe judete variante ingrijorare VOC

Etichete: variante ingrijorare variante ale SARS-CoV-2 variante noi coronavirus varianta B.1.1.7 coronavirus varianta britanica varianta britanica varianta brazilia varianta sud-africana mutatia E484K mutatii coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 160 de lei
 • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.