Newsflash
Știri

INSP: 1.208 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

de Dorina Novac - mai 13 2021
INSP: 1.208 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

Până la data de 9 mai au fost raportate la INSP-CNSCBT unu număr de 1.791 de secventieri ale SARS-CoV-2 și au fost confirmate 1.208 cazuri cu variante ale virusului care determină îngrijorare.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat într-o informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu  variante ale SARS-CoV-2 că cele șapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balș, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova și „Pro Vitam” Sfântul Gheorghe.

variante covid

Au fost confirmate 1.208 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 1.192 cu varianta britanică (B.1.1.7), șase cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) și zece cu varianta braziliană (P.1).

Potrivit sursei citate, unul din cazurile având județ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutația E484K.

De asemenea, la unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K și la unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, având județ de infectare mun. București, a fost depistată mutația E484K.

„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, informează INSP.

Până la data de 9 mai rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 67%.

De asemenea, au fost înregistrate 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare – 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) și trei cu varianta braziliană (P.1)

„Având în vedere faptul că există circulație extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice (linia genetică B.1.1.7), distribuția pe județe de mai jos este prezentată doar pentru celelalte două VOC”, subliniază sursa citată.

distributia pe judete

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe