Newsflash
Știri

Inovaţii vindecătoare

de M. V. A. - feb. 27 2015
Inovaţii vindecătoare
   Cea mai mare conferinţă despre inovaţia în sănătate, WISH summit 2015, se desfăşoară săptămâna aceasta în Qatar, la Doha. Printre cei o mie de invitaţi sunt nume marcante ale medicinii internaţionale, precum lordul Ara Darzi, profesor la Imperial College din Londra şi directorul Institutului britanic pentru inovaţie în sănătate, profesorul Thierry Philip, preşedintele Institutului Curie, Sir Julian Le Grand, profesor la London School of Economics, miniştri ai sănătăţii din peste 20 de ţări şi, cu siguranţă cei mai fascinanţi, 25 de inventatori în domeniul tehnologiei medicale.
   În acest an, selecţia acestor inventatori nu a ţinut cont de spectaculozitatea tehnologică a dispozitivelor prezentate, ci de acel tip de ingeniozitate care creşte accesul tuturor la tehnologia medicală modernă. Găselniţe economicoase, soluţii strălucite, mici dispozitive surprinzătoare, toate sunt menite să aducă cele mai avansate tehnologii ale medicinii occidentale şi în ţările sărace sau în regiunile izolate. Cea mai impresionantă este Peek Vision, invenţia doctorului Andrew Bastawrous de la London School of Hygiene & Tropical Medicine. Dr. Bastawrous a transformat un smartphone cu cameră foto într-un kit de examinare oculară cu ajutorul căruia se pot realiza examinările specifice diagnosticării cataractei, glaucomului şi altor patologii oftalmologice. Adaptorul montat pe telefonul mobil, împreună cu softul aferent, costă doar 70 de lire sterline şi este foarte uşor şi versatil. Marele avantaj este că folosirea lui nu necesită pregătire medicală, imaginile obţinute (de o calitate remarcabilă) putând fi trimise din cel mai izolat sat în cabinetul celui mai titrat specialist din Capitală.
   Un alt dispozitiv spectaculos este Solarclavul, dezvoltat de celebrul MIT Lab din Statele Unite. Solarclavul sterilizează instrumentarul medical cu ajutorul energiei termice solare, toate materialele fiind extrem de ieftine şi disponibile chiar şi în cele mai sărace ţări africane. Impresionant este şi Robohand, o proteză pentru membrele superioare construită din acid polilactic cu ajutorul unei imprimante 3D. Proteza este personalizată pentru fiecare pacient şi costă între 500 şi 2.000 de dolari, adică până la de zece ori mai ieftin decât cele disponibile în prezent pe piaţă. Sudafricanii care au realizat-o au vândut deja peste un milion în special în ţări cu puţine resurse. Iniţiativa este non-profit şi deja se autosusţine, proteza fiind foarte uşor de folosit şi cu opţiuni de upgrade.
  Inovaţiile medicale prezentate la Doha nu sunt destinate doar ţărilor cu mai puţine resurse, ci şi prosperului occident. Puffle, o aplicaţie dezvoltată de studioul de design Helix din Londra, foloseşte jocurile (gamification) pentru a creşte complianţa copiilor cu astm la testele de spirometrie necesare într-o astfel de patologie. În locul spirometrului clasic, Helix propune un fluier în care copilul suflă, efectul fiind avansarea într-un joc redat pe smartphone-ul aflat la îndemână. Conexiunea este wireless şi, în timp ce copilul se joacă, parametrii respiratori ai acestuia sunt înregistraţi prin aplicaţia telefonului şi transmişi automat către medicul specialist dacă sunt atinse anumite valori de alarmă. Helix este de fapt o echipă compusă din cercetători de la Facultatea de Medicină a Imperial College din Londra şi designeri de la Royal College of Art. Deşi nu are astm, reporterul dumneavoastră s-ar fi jucat mult şi bine cu simpaticul balaur-spirometru, doar că în spatele lui apăruse deja o mulţime curioasă formată din profesorii şi cercetătorii celor mai bune institute medicale din lumea anglo-saxonă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe