Newsflash
Știri

Îngrijorare privind reorganizarea centrului de transplant din Cluj

de L. Budin - iun. 29 2021
Îngrijorare privind reorganizarea centrului de transplant din Cluj

Membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România își exprimă îngrijorarea cu privire la prin retrogradarea centrului clujean de la rangul de institut la cel de secție a Spitalului Județean de Urgență.

Membrii ATR au urmărit „cu emoţie şi îngrijorare” declaraţiile reprezentantului Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) de la Cluj Napoca şi pe cele ale oficialităţilor din sistemul de sănătate, se arată într-un comunicat. Conform declaraţiilor, se pregăteşte reorganizarea centrului de transplant de la Cluj Napoca, prin retrogradarea de la rangul de institut la cel de secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Cluj.

asociatie-transplant
Sursă foto: Facebook Asociația Transplantaților din România

 

Ştirea că ICUTR va deveni secţie a SJU Cluj a făcut ca pacienţii acestei instituţii medicale, dar şi cei care se află pe lista de aşteptare pentru un transplant, să intre în panică şi să se simtă abandonaţi de cei cărora ar trebui să le pese cel mai mult de ei: conducerea Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicat.

Dorinţa pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare şi în curs de monitorizare la ICUTR este de a beneficia în continuare de serviciile medicale din cadrul Institutului, servicii care au dat siguranţă pacientului şi au asigurat reuşita deplină în efectuarea procedurilor de transplant. Această dorinţa este susţinută de faptul că în cadrul ICUTR s-a format, în timp, o echipă medicală profesionistă, că există cadrul organizatoric şi funcţional necesare derulării unui act medical de performanţă, lucru recunoscut şi internaţional.

Nedumerirea şi îngrijorarea noastră, a pacienţilor, constă în faptul că, deşi problemele cu care se confruntă ICUTR au fost semnalate în repetate rânduri instituţiilor sistemului medical responsabile în a le rezolva, promisiunile acestora de rezolvare, lăudabile şi apreciate iniţial de noi, nu s-au concretizat, iar noi am ajuns să le privim cu scepticism”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) militează pentru accesul pacienţilor la transplant şi monitorizare post-transplant în condiţii de calitate şi siguranţă a serviciilor medicale.

Transplantul fiind un sector de nişă, dar şi de excelenţă în activitatea medicală, este foarte important ca atât formarea, cât şi stabilitatea echipelor medicale să fie încurajată şi susţinută”, se spune în comunicat.

ATR solicită, cu precădere, ca, înainte de a lua decizii, ministrul Sănătăţii şi colectivul medical al ICUTR să analizeze toate problemele semnalate şi să agreeze soluţii de rezolvare în beneficiul pacientului. Mai solicită ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu Agenţia Naţională de Transplant şi şefii centrelor de transplant, să elaboreze un plan de măsuri care să vizeze dezvoltarea activităţii pe toate tipurile de transplant, formarea şi specializarea de personal medical, creşterea numărului de donatori, formarea şi dezvoltarea unei culturi a donatorului.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe