Newsflash
Știri

Informaţii OMS

de Dr. Maria DRAGOTĂ - ian. 30 2013
Informaţii OMS

Paşi spre eliminarea rujeolei

   Conform datelor publicate de OMS, membru important al Iniţiativei privind rujeola şi rubeola, numărul deceselor cauzate de rujeolă a scăzut în întreaga lume cu 71% în acest început de mileniu. Chiar dacă, în cele două Americi, afecţiunea a fost eliminată din 2000, iar Regiunea OMS Pacificul de Vest este pe cale de a realiza acelaşi obiectiv, epide­miile de rujeolă peri­clitează progresele din celelalte regiuni ale lumii.
   OMS recomandă ca toţi copiii să primească două doze de vaccin antirujeolic. Noile date, publicate în Morbidity and Mortality Weekly Report al CDC şi în Weekly Epidemiological Record al OMS, arată că reducerea mortalităţii este în mare parte legată de creşterea acoperirii vaccinale. Conform estimărilor, acoperirea mondială cu o primă doză de vaccin a crescut de la 72% în 2000, la 84% în 2011. Numărul ţărilor în care este administrată de rutină a doua doză a crescut de la 97 (în 2000) la 141 (în 2011). Din anul 2000, peste un miliard de copii (din care 225 de milioane în 2011) au fost imunizaţi în cadrul campaniilor de vaccinare în masă.
   În ciuda acestor progrese, anumite populaţii rămân neprotejate. Se estimează că 20 de milioane de copii din întreaga lume nu au primit prima doză de vaccin în 2011; peste jumătate din ei trăiesc în cinci ţări: Republica Democratică Congo, Etiopia, India, Nigeria şi Pakistan. În 2011, au fost raportate focare de rujeolă importante în toate aceste ţări, precum şi în altele (Franţa, Italia, Spania), ceea ce ameninţă eforturile regionale de eliminare a bolii şi semnalează că sistemele sanitare naţionale şi programele de imunizare trebuie întărite; de asemenea, indică necesitatea de asigurare a informării părinţilor privind beneficiile imunizării şi riscurile asociate cu nevaccinarea.

Protocol împotriva comerţului ilicit cu produse din tutun

   Epidemia de tabagism, una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice, duce la decesul a cca şase milioane de persoane pe an. Comerţul ilicit cu produse din tutun este o problemă globală, ce creşte accesibilitatea acestora, subminând astfel politicile de control al tutunului şi grevând puternic sistemele de sănătate. În plus, determină pierderi semnificative de venituri pentru guverne. Eliminarea tuturor formelor de comerţ ilicit, inclusiv a contrabandei şi a producţiei ilegale, este, aşadar, o componentă esenţială a controlului tutunului. Protocolul pentru eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun, adoptat în noiembrie 2012, la Seul, la a cincea sesiune a conferinţei părţilor Convenţiei-cadru a OMS privind controlul tutunului (FCTC), a fost deschis pentru semnare de către acestea la 10 ianuarie a.c., în cadrul unei ceremonii, la sediul OMS din Geneva. Noul tratat internaţional vizează combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun, prin controlul lanţului de aprovizionare şi cooperarea internaţională. Ca o măsură-cheie, părţile se angajează să stabilească un sistem de urmărire la nivel mondial pentru reducerea până la eradicare a comer­ţului ilicit. Reprezentanţi din Africa de Sud, China, Coreea de Sud, Franţa, Gabon, Libia, Myanmar, Nicaragua, Panama, Siria, Turcia şi Uruguay au semnat Protocolul în timpul ceremoniei. Acesta va rămâne deschis pentru semnare, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, până la 9 ianuarie 2014 şi va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la ratificarea sa de către minimum 40 de state din cele 176 parte a FCTC.

Eradicarea bolilor tropicale neglijate

   RaportulSustaining the drive to overcome the global impact of neglected tropical diseases, dat recent publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, evidenţiază progrese fără precedent în terapia a 17 boli tropicale neglijate – între care febra denga, rabia, trahomul, treponematoze endemice, lepra, boala Chagas, tripanosomiaze umane din Africa, leishmanioza, teniaza/cisticercoza, dracun­cu­liaza (boala viermelui de Guineea), echino­cocoza/hida­tidoza, filarioza limfatică, schisto­somiaza (bilharzioza) – datorită unei strategii globale noi, a medicamentelor cost-eficiente, şi sprijinului partenerilor la nivel mondial. Două boli sunt vizate pentru eradicare: dracunculiaza, în 2015, şi pianul (framboesia), în 2020. Raportul subliniază şase obiective stabilite pentru eliminarea a cinci boli în 2015 şi alte zece obiective pentru eradicarea a nouă afecţiuni în 2020, fie global, fie în zone geografice selectate. Pe lângă definirea conceptelor de eliminare şi eradicare, raportul analizează unele probleme la nivel de ţară. Acesta subliniază necesitatea programelor naţionale de control al bolilor pentru a îmbunătăţi coordonarea şi integrarea, a consolidării resurselor umane şi conlucrării cu alte sectoare, cum ar fi educaţia, agricultura şi sănătatea publică veterinară, în cadrul programelor de control al bolilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe