Newsflash
Știri

Informaţii OMS

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 27 2012
Informaţii OMS

Noi recomandări strategice în utilizarea antiretroviralelor

     Utilizarea strategică a medicaţiei antiretrovirale poate reduce semnificativ transmisia HIV, conform propunerilor OMS, ce vor fi pre­zen­tate la Washington, la 22 iulie a.c., la a XIX-a Conferinţă Internaţională SIDA.
     În 2011, un studiu multinaţional realizat de HIV Prevention Trials Network a arătat că antiretroviralele (ARV) întrerup transmisia HIV în proporţie de 96% în cuplurile în care un partener este HIV+ şi celălalt neinfectat. Pe baza acestor dovezi, sfaturile OMS pentru o utilizare strategică a antiretroviralelor includ: • noi ghiduri pentru tratamentul persoanelor cu HIV care au parteneri neinfectaţi (cupluri serodiscordante), ce recomandă ca terapia antiretrovirală să fie oferită partenerului HIV+ indiferent de starea sistemului său imun, pentru a reduce posibilitatea transmiterii HIV la cel neinfectat • modificarea practicilor actuale de prevenţie a transmiterii HIV materno-fetale, de exemplu tratamentul antiretroviral al tuturor femeilor HIV pozitive • recomandările actuale sunt ca persoanele diagnosticate cu HIV să primească tratament ARV când numărul de celule CD4+ scade sub 350/mm3. OMS revizuieşte studii recente care arată beneficiile potenţiale ale administrării ARV mai devreme, înainte ca sistemul imun să se prăbuşească.
     Alte studii sugerează că ARV pot fi utilizate pentru a proteja persoanele HIV negative cu risc mare de a se infecta. În următoarele 12 luni, OMS va realiza un set de recomandări noi privind utilizarea antiretroviralelor pentru prevenţia şi tratamentul infecţiei cu HIV.

Rezistenţa HIV la medicamente

     Conform unui raport OMS, creşterea utilizării medicamentelor antiretrovirale în ţările cu venituri mici şi mijlocii a dus la apariţia rezistenţei HIV la unele forme de tratament, dar nu la extinderea observată în anii ’90, când medicaţia pentru HIV a fost introdusă pentru prima oară în ţările cu venit mare.
     Factorii care au ajutat la menţinerea unor niveluri joase de rezistenţă la medicamente în aceste ţări includ programe bune de management şi utilizarea unor combinaţii de antiretrovirale mai simple şi mai eficiente decât cele iniţiale, din anii ’90.
     Un anumit grad al rezistenţei HIV la medicamente este, în general, aşteptat, ca urmare a mutaţiilor naturale în virus, dar cele mai multe cazuri sunt determinate de factori prevenibili, precum întreruperea tratamentului şi administrarea incorectă a medicamentelor. Pierderea contactului dintre personalul medical şi persoanele care primesc tratament antiretroviral reprezintă o serioasă ameninţare privind controlul rezistenţei la medicamente, căci majoritatea acestora întrerup sau stopează complet terapia. OMS recomandă ca fiecare clinică ce furnizează tratament antiretroviral să utilizeze un set de „indicatori de avertizare precoce“, pentru a identifica şi elimina factorii care pot cauza rezistenţa la medicamente. Ei includ: aderenţa la tratament; tipul de medicamente utilizate; continuitatea tratamentului; măsura în care pacienţii continuă să acceseze serviciile.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe