Newsflash
Știri

Informaţii OMS

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 20 2012
Informaţii OMS

Noi reglementări alimentare

     Între 2 şi 7 iulie, la Roma, a avut loc întâlnirea Comisiei Codex Alimentarius, la care au participat 600 de delegaţi reprezentând 184 de ţări şi Uniunea Europeană, organizaţii interguvernamentale şi ONG-uri. Cu acest prilej, au fost adoptate noi reglementări privind nivelul maxim de melamină în formulele de lapte lichid pentru copii, precum şi noi standarde de siguranţă alimentară pentru fructele de mare, pepeni, smochinele uscate şi etichetarea alimentelor.
     Melamina poate fi letală în concentraţii mari şi a fost utilizată ilegal pentru a creşte conţinutul aparent în proteine al produselor alimentare, între care formulele de lapte pentru copii şi laptele praf. Comisia a fixat acum limita maximă la 0,15 mg/kg în laptele lichid pentru copii. Pentru formulele de lapte praf, limita maximă este de 1 mg/kg, iar pentru alte alimente (inclusiv cele pentru animale) 2,5 mg/kg.
     Aflatoxinele se pot găsi în cantitate mare în multe produse, precum fructe uscate, alune, condimente şi cereale depozitate necorespunzător. Comisia a stabilit limita maximă admisă – 10 µg/kg pentru smochine uscate, precum şi norme privind modalităţile de eşantionaj pentru teste.
     La pepenii feliaţi, există riscul de contaminare cu salmonella şi listeria. Comisia a recomandat ca pepenii tăiaţi să fie ambalaţi şi refrigeraţi cât mai repede posibil şi distribuiţi la temperaturi mai mici de 4°C.
     A fost adoptat un set de măsuri igienice preventive, pentru controlul virusurilor de origine alimentară. Virusurile pot persista luni în moluştele bivalve, apă şi sedimente, pot supravieţui îngheţării, radiaţiilor UV şi dezinfecţiei, dar sunt sensibile la căldură. Riscul principal în producţia de moluşte este contaminarea apelor în care sunt cultivate. Deci, e importantă garantarea calităţii apei de mare în zonele de producţie.
    Comisia a recomandat ca industriile agroalimentare din întreaga lume să precizeze pe etichetele produselor conţinutul nutriţional, pentru o informare mai bună a consumatorilor. De asemenea, a stabilit limitele reziduale în ţesuturile animale pentru medicamentul veterinarractopamină, un promotor al creşterii. Limita este de 10 µg/kg în muşchiul de porc sau de vită, 40 µg/kg în ficat şi 90 µg/kg în rinichiul animal.
     Comisia Codex Alimentarius, administrată de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) şi OMS, fixează standardele internaţionale de siguranţă alimentară şi de calitate, pentru promovarea unei hrane mai sigure şi mai nutritive pentru consumatorii din întreaga lume. Standardele servesc în multe cazuri ca bază pentru legislaţia naţională şi furnizează criteriile de siguranţă alimentară pentru piaţa internaţională.

 
Politici sănătoase
 
     Politicile guvernamentale care interzic grăsimiletrans industriale, reduc grăsimile saturate şi sarea în alimente, încurajează consumul de fructe şi vegetale, pot reduce decesele prin boli cardiovasculare cu 20%. Un studiu publicat în Buletinul OMS arată că politicile alimentare sănătoase pot salva anual până la 30.000 de vieţi în Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Rata deceselor prin boli cardiovasculare este de două ori mai ridicată la persoanele care au o alimentaţie bogată în grăsimi saturate şi trans, calorii şi sare, precum şi mâncare procesată, junk food sau supe conservate.
     Studiul prezice că interzicerea grăsimilor trans industriale în Marea Britanie poate salva aproape 5.000 de vieţi anual. O politică ce reduce consumul zilnic de sare de la 8,6 g la 5,6 g poate salva aproape 7.000 de vieţi, iar trei porţii de fructe şi legume mâncate zilnic pot preveni 7.400 de decese în fiecare an.
     Chiar dacă oamenii pot face alegeri pentru a-şi îmbunătăţi dieta, autorii studiului afirmă că politici guvernamentale mai stricte pot avea un efect mai rapid şi mai semnificativ asupra sănătăţii întregii populaţii. Ţări precum Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia, care au introdus politici alimentare mai sănătoase, au obţinut reduceri semnificative la decesele cardiovasculare, precum şi alte beneficii pentru sănătate, incluzând reducerea diabetului şi a cancerelor.

Focalizare pe planificarea familială

     La Summitul de Planificare Familială, desfăşurat la Londra, la 11 iulie a.c., OMS s-a angajat să accelereze evaluarea contraceptivelor de calitate existente sau nou-apărute, pentru ca femeile din ţările cu venituri mici sau mijlocii să poată utiliza o gamă mai largă de produse contraceptive sigure şi eficiente. Printre alte angajamente luate de OMS la această reuniune se numără şi sprijinul pentru integrarea serviciilor de planificare familială în îngrijirile de sănătate de bază şi examinarea sistematică a motivelor pentru care atât de multe femei nu sunt totdeauna în măsură să-şi procure mijloacele de contracepţie atunci când au nevoie de ele.
     Summitul de la Londra a vizat mobilizarea de politici globale, finanţare, produse şi prestări de servicii, pentru a apăra dreptul a 120 de milioane de femei şi fete, din ţările mai sărace ale lumii, la informaţie privind contracepţia, la servicii şi produse contraceptive, fără coerciţii sau discriminare, până în 2020.
     Cu acest prilej, OMS a definit un set de măsuri recomandate la nivel de politici: • lărgirea gamei de opţiuni de planificare fami­lială oferite, astfel încât fiecare femeie să poată selecta metoda ce răspunde nevoilor sale • creşterea numărului de lucrători în sănătate formaţi şi autorizaţi să furnizeze servicii de planificare familială • planificarea familială să devină un element esenţial al serviciilor de sănătate oferite în perioada prenatală, imediat după naştere sau avort şi în cursul anului ce urmează acestor eveni­mente • punerea la dispoziţie a metodelor acceptabile, pe termen lung sau permanente, de planificare familială, precum dispozitive intrauterine, implanturi contraceptive, vasectomie şi sterilizare feminină • eliminarea restricţiilor sociale şi non-me­dicale în furnizarea de contraceptive adolescentelor, pentru reducerea gravidităţii precoce şi a riscurilor asociate acesteia.
     Se estimează că, în ţările în curs de dezvoltare, 222 de milioane de fete şi femei care nu doresc sarcina nu au acces la contraceptive, informaţii şi servicii. OMS apreciază că decesele materne ar putea fi reduse cu o treime dacă toate femeile care ar dori să evite o sarcină ar avea acces la contracepţie eficientă. În particular, e vorba de femeile celibatare, tinere, sărace, migrante şi cele din mediul rural.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe