Newsflash
Știri

Informaţii OMS

de - mar. 1 2012
Informaţii OMS

Virusurile gripale H5N1, cercetate

   În cadrul unei întâlniri organizate de OMS, un grup de experţi în sănătate publică şi gripă au ajuns la un consens cu privire la două chestiuni urgente legate de virusurile gripale H5N1 nou create: extinderea moratoriului temporar asupra cercetărilor cu virusurile H5N1 modificate în laborator şi recunoaşterea faptului că cercetările despre virusul H5N1 natural trebuie continuate, pentru protejarea sănătăţii publice. Întâlnirea este primul pas în facilitarea discuţiilor între cei cu opinii diferite, apărute în ultimele luni, după ce două grupuri de cercetare – din Olanda şi SUA – au creat versiuni ale virusului gripal H5N1, cu transmisibilitate mai mare la mamifere decât virusul natural. Printre experţii prezenţi la întâlnire se numără cercetători implicaţi în două studii, reviste ştiinţifice interesate de publicarea cercetărilor, finanţatori ai cercetării, bioeticieni şi directori ale unor laboratoare specializate în gripă. De asemenea, grupul a ajuns la consensul că publicarea manuscriselor integrale privind cercetările, mai târziu, va avea mai multe beneficii pentru sănătatea publică decât publicarea urgentă, dar parţială a acestora. Este necesară revizuirea aspectelor de biosiguranţă şi biosecuritate legate de virusurile H5N1 modificate în laborator. (Dr. M. D.)

Contracepţie la pacientele cu HIV
Anticoncepţionalele orale nu cresc riscul infecţiei cu HIV. RevistaLancet Infectious Diseases a publicat, în numărul din octombrie 2011, o lucrare care afirma că pilula contraceptivă creşte riscul infecţiei cu HIV. Studiul spunea că femeile infectate HIV care iau contraceptive orale transmit mai uşor virusul partenerului lor sexual, faţă de cele care folosesc alte mijloace de contracepţie. Pentru a discuta aceste informaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întrunit, în perioada 31 ianuarie – 1 februarie a.c., 75 de experţi din 18 ţări. În urma dezbaterilor, specialiştii au concluzionat că, în lipsa unor studii mai amănunţite, ştirea nu este validă. Cu toate acestea, OMS recomandă, pentru siguranţă, diversificarea metodelor de contracepţie pentru pacienţii HIV. (S. V.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe