Newsflash
Știri

Inegalităţi

de Dr. M.G.M. - nov. 20 2014
Inegalităţi

Bărbat adevărat

 

  Discuţia despre (in)egalitatea de gen capătă în India o nuanţă pe care o dăm prea des uitării. Presiunea la care sunt supuşi bărbaţii pentru a se conforma unui ideal de masculinitate duce la abuzuri împotriva fetelor şi femeilor, dar îi afectează şi pe reprezentanţii sexului „tare“. Efortul de a se ridica la nivelul aşteptărilor care îi plasează ca responsabili pentru stabilitatea financiară a familiei generează comportamente violente atât faţă de cei din jur (partenere, copii), cât şi faţă de propria persoană: abuz de alcool şi de substanţe, imprudenţă în condusul autovehiculelor şi chiar suicid, atrage atenţia Gary Barker, directorul instituţiei filantropice Promundo, citat de Reuters. 800.000 de oameni se sinucid în fiecare an. Două treimi sunt bărbaţi şi trei sferturi provin din ţările sărace sau cu venituri medii, menţiona un raport OMS emis în luna septembrie. Atitudinile transmise din generaţie în generaţie sunt o parte a problemei. Restul ţine de sărăcia care urmează acelaşi traseu şi care, nu-i aşa?, nu e doar apanajul Indiei. Într-adevăr, violenţa are loc indiferent de nivelul intelectual sau financiar, însă discursurile educaţional-mobilizatoare au şanse minime de reuşită într-un mediu sărac.

 

All in one

 

   La polul opus, un dispozitiv portabil cu aspect de brichetă (rHealth) poate diagnostica sute de boli folosind o singură picătură de sânge, cu acurateţe „gold standard“. Nu este prima oară când auzim de el, pentru că dispozitivul a fost creat pe parcursul a şapte ani, cu finanţare oferită de NASA, National Institutes of Health şi Fundaţia Bill and Melinda Gates, dar acum este pregătit să îndeplinească standardele FDA. O picătură de sânge este plasată într-un mic recipient realizat prin nanotehnologie, unde reactanţi interacţionează cu diversele sale componente, apoi cocteilul trece printr-o microcentrifugă şi este citit de lasere care folosesc intensitate luminoasă, putând oferi diagnostice de la gripă la Ebola în decurs de câteva minute. În plus, prin intermediul conexiunii Bluetooth, rHealth poate oferi informaţii tip EKG, puls, temperatură corporală. Ce este cu adevărat inovator la rHealth este tocmai această capacitate de a integra toate tehnologiile de diagnostic într-o unitate portabilă, spun specialiştii de la DNA Medical Institute. De ce este nevoie de acest dispozitiv care ne consumă de 1.500 de ori mai puţin sânge decât testele obişnuite? Dintr-un motiv foarte simplu – oamenii vor avea acces mult mai uşor la date medicale reale, solide, şi astfel vor fi mai uşor motivaţi să facă schimbări în stilul lor de viaţă. Vorbim de cei care au cu ce.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe