Newsflash
Știri

Încă 24 de cazuri cu noua variantă de SARS-CoV-2, depistate în România

de Dorina Novac - feb. 5 2021
Încă 24 de cazuri cu noua variantă de SARS-CoV-2, depistate în România

Alte 24 de cazuri noi de infectare cu noua variantă de SARS-CoV-2 au fost identificate pe teritoriul României.

Specialiștii diviziei de cercetare a grupului MedLife anunță noi rezultate în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2.

coronavirus Romania
Sursă imagine: Pixabay

Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie, din mai multe orașe ale țării (București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din:

  • București: 19 probe;
  • Cluj: 2 probe;
  • Tecuci: 1 probă;
  • Reșița: 1 probă;
  • Timișoara:1 probă.

Specialiștii atrag atenția că riscurile ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât se așteptau.

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Citește și: Noi cazuri depistate în România cu noua variantă de SARS-CoV-2

Specialiștii mai spun că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță, iar în continuare, cea mai bună soluție pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

„Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare (...) vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai,” a precizat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe