Newsflash
Știri

Inaugurarea unui modern edificiu medical în Capitală

de Dr. Mihail MIHAILIDE - dec. 6 2012
Inaugurarea unui modern edificiu medical în Capitală
   ÎPSS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, locţiitor al Tronului Episcopal din Cezareea Capadociei, a sfinţit, sâmbătă, 24 noiembrie a.c., Spitalul General din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“, cu ocazia inaugurării acestui important edificiu medical. La ceremonie au asistat demnitari, personalităţi ale lumii medicale şi universitare bucureştene, înalţi reprezentanţi ai clerului, medici ai centrului şi ai noului spital, ziarişti.
   După slujba de sfinţire, Preafericitul Părinte Daniel a rostit o alocuţiune, începând prin a-i felicita pe cei care au ostenit la ridicarea noului aşezământ destinat redobândirii sănătăţii, inaugurat prin sfinţire, a deplâns plecarea din ţară, din motive economice, a unui număr mare de medici şi de asistenţi medicali, amintind însă necesitatea solidarităţii celor de aceeaşi obârşie, călăuzită de dragostea lor faţă de semeni. Sfinţii Cosma şi Damian făcători de minuni au rămas cunoscuţi şi sub numele de „doctorii fără de arginţi“; ei au primit darul vindecării trupurilor şi sufletelor bolnave prin puterea rugăciunii. Din iubire neprihănită faţă de Domnul şi faţă de oameni, ei nu primeau niciodată plată, respectând porunca Mântuitorului Iisus Hristos: „În dar aţi luat şharul vindecăriiţ în dar să daţi“. În continuare, ÎPSS patriarhul Daniel a subliniat că, de-a lungul veacurilor, Biserica a dezvoltat primele bolniţe, apoi spitale şi farmacii – urmând astfel pilda Mântuitorului, care, în timpul lucrării Sale pe Pământ, nu doar a predicat Evanghelia iubirii şi a vieţii veşnice, ci a tămăduit o mulţime de bolnavi. Patriarhul a amintit, de asemenea, că Biserica noastră a declarat 2012 – „Anul omagial al Sf. Maslu şi al îngrijirii bolnavilor“. Cei care sunt suferinzi trupeşte sau sufleteşte se însănătoşesc prin lucrarea harului Duhului Sfânt sau rămân bolnavi dacă lipseşte acesta. Taina Sf. Maslu a fost transmisă Bisericii de Mântuitorul Iisus Hristos şi constă, în mod simbolic, în ungerea bolnavilor cu untdelemn sfinţit, în urma rugăciunilor a şapte preoţi. A vindeca înseamnă a-L avea tot timpul pe Dumnezeu în suflet, în tot cursul existenţei noastre. Vindecarea trebuie să fie însă completă: nu numai de boală, dar şi de păcat.
   De asemenea, ÎPSS Daniel a ţinut să-i ofere dlui prof. dr. Petru Calistru, preşedintele Fundaţiei „Victor Babeş“, fondatorul şi directorul general al Centrului de Diagnostic şi Tratament, precum şi al actualului spital, Diploma de Onoare „Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României“, în semn de recunoaştere a deosebitelor sale calităţi umane, profesionale şi de manager. Cu binecuvântarea sa şi în semn de preţuire a muncii personalului medical, Patriarhia a dăruit noii unităţii o frumoasă icoană a Maicii Domnului şi, pentru bibliotecă, un set de cărţi.
   Vizibil emoţionat, dl prof. dr. Petru Calistru a mulţumit pentru înaltele aprecieri şi a făcut un scurt expozeu asupra etapelor străbătute de-a lungul a şaptesprezece ani, în edificarea Centrului şi, ulterior, în sporirea capacităţii de spitalizare şi diversificarea gamei serviciilor oferite pacienţilor, dorinţă împlinită, iată, prin ridicarea Spitalului General. Iniţiativa privată nu înlocuieşte sistemul de sănătate etatizat, ci îl completează, fiindu-i, uneori, o alternativă benefică, scopul unic: mai buna asistenţă a pacienţilor, inclusiv a celor asiguraţi la casele de sănătate. În tot ce a întreprins, a declarat dsa, a fost călăuzit de credinţa în Mântuitorul nostru şi a ţinut seama de principiile etice ale profesiunii medicale.
     În noua structură vor funcţiona următoarele compartimente: neuro­logie (zece paturi), gastroenterologie (12), cardiologie (14 paturi, din care patru pentru terapie intensivă), me­dicină internă (16), obstetrică şi neo­natologie (10), nefro-urologie (14), compartimentul pentru specia­lităţi chirurgicale (chirurgie generală, vasculară, ginecologie, ORL etc. – 25 de paturi, din care şapte de terapie intensivă). În scopul stabilirii rapide a diagnosticului, echipele medicale au la dispoziţie un laborator acoperind toate specialităţile şi necesităţile de investigaţie paraclinică, inclusiv pentru serologie antivirală şi biologie moleculară, în care se pot efectua teste de maximă precizie şi acurateţe. Laboratorul este conectat la un sistem electronic de transmisie rapidă şi exactă a datelor. Asistenţa a remarcat dotările cu aparatură de ultimă generaţie, serviciul de imagistică (dotat cu echipamente pentru tomografie computerizată, pentru radiologie digitală, IRM, trusă de videoendoscopie, ecografe, Holter TA şi Holter ECG, electroencefalograf, osteodensimetru, FibroScan). Se adaugă la cele enumerate oferirea unor condiţii hoteliere de confort maxim într-un ambient agreabil.
   La încheierea ceremoniei, ÎPSS Daniel şi invitaţii au vizitat şi s-au putut închina la Biserica „Sfinţii doctori Cosma şi Damian“ din incinta Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“, unde ctitor este şi dl prof. dr. Petru Calistru.
   Săptămânalul nostru – susţinător al iniţiativei private în sănătate, o alternativă viabilă şi aducătoare de economii pentru sistemul de stat (resursele financiare putând fi direcţionate spre numeroasele alte nevoi) – îi felicită pe toţi cei care au reuşit, în condiţiile actualei crize economico-financiare, să finalizeze noul aşezământ destinat îngrijirii sănătăţii populaţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe