Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

În preîntâmpinarea crizelor de medicamente

Viața Medicală
Dr. C. M. miercuri, 7 martie 2012
La 29 februarie a.c, la sediul Ministerului Sănătăţii s-a desfăşurat o conferinţă de presă, la care au participat dnii conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în MS şi dr. Lucian Duţă, preşedintele CNAS. În cadrul acesteia, ministrul a caracterizat criza opiaceelor, produsă prin reorganizarea unei firme de medicamente, drept una artificială, în condiţiile în care, pe lângă opiaceul cu acţiune rapidă şi cale de administrare orală, există pe piaţă şi altele – cu administrare orală sau injectabilă – dar şi produse din alte clase terapeutice. Dsa a admis existenţa a trei categorii de medicamente care pot genera în viitor astfel de crize: cele foarte ieftine şi cu consum redus, precum unele din sfera oncologică, dar care vor fi achiziţionate prin Unifarm la ordinul ministrului sănătăţii; medicamentele ieftine, care stabilesc preţul de referinţă dar nu se găsesc pe piaţă în cantitate suficientă şi pentru care s-a luat decizia eliminării de pe lista medicamentelor compensate; medicamente esenţiale cu producător unic, pentru care s-a luat măsura încheierii de contracte cost-volum. Dl conf. dr. Ritli Ladislau a mai anunţat completarea, mai ales cu produse din ultima categorie menţionată, a stocului de rezervă al MS, care conţine medicamente pentru situaţii de urgenţă. Dsa a precizat că, în continuitatea asigurării medicamentelor pentru bolnavii de cancer, pe lângă furnizarea resurselor financiare – în jur de 830 de milioane de lei în acest an – sunt importante prescrierea bazată strict pe raţionament medical şi activitatea managerială corespunzătoare la nivelul spitalelor.
Ministrul sănătăţii a anunţat, de asemenea, că Programul de profilaxie şi depistare precoce a cancerului de col uterin va urma să funcţioneze din acest an. Potrivit dlui dr. Vasile Cepoi, programul, adresat femeilor cu vârsta de 25–64 ani, ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de cinci ani, beneficiind, în 2012, de un buget de 72 milioane lei, care ar permite investigarea a cca 700.000 de femei. Proiectul este în curs de elaborare, urmând a fi publicat pe site-ul MS la 1 aprilie, în dezbatere publică.
Referindu-se la discuţiile cu reprezentanţii producătorilor de medicamente generice, ministrul a reamintit politica MS şi CNAS, de susţinere a genericelor, anunţând că în urma acestor consultări s-a ajuns la concluzia necesităţii revizuirii mecanismelor de stabilire a preţului genericelor, astfel încât acesta să nu scadă sub costul de producţie.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC