Newsflash
Știri

În lupta cu un ucigaș tăcut

de Monica GEORGESCU - nov. 28 2016
În lupta cu un ucigaș tăcut
     Cancerul pulmonar este cancerul cu cele mai multe decese, atât în România, cât și la nivel mondial. Acest lucru se datorează diagnosticării târzii, care atrage după sine o rată foarte mare a mortalității. Peste 10.500 de români pierd în fiecare an lupta cu această boală.
    Pornind de la aceste date îngrijorătoare, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), alături de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) au anunțat marți, 22 noiembrie, înființarea unui grup de lucru pentru reducerea mortalității prin cancer pulmonar. Acest parteneriat permite dezvoltarea unei strategii eficiente și a unui program de depistare precoce, tratament și monitorizare a pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar, document pe care grupul dorește să îl prezinte Ministerului Sănătății.
    Cezar Irimia, președintele FABC, a declarat că, pentru a îndeplini obiectivele de prevenție și diagnostic timpuriu, parteneriatul cu medicii de familie este indispensabil. Iar dr. Cătălina Panaitescu, reprezentant SNMF și coordonatoarea grupului de lucru „Respiro”, sesizează o schimbare de paradigmă: îngrijirea pacienților se mută din spital în comunitate, fapt ce atrage după sine necesitatea dezvoltării unei structuri adecvate.
    Dr. Panaitescu a vorbit și despre importanța prevenției în cancerul pulmonar. 80% din bolnavii de cancer pulmonar sunt fumătorii. Riscul de a face cancer pulmonar este de 30 de ori mai mare pentru un fumător decât pentru un nefumător. De aceea, cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv. Cei care se lasă de fumat înainte de vârsta de 50 de ani își reduc la jumătate riscul de deces spre deosebire de cei care continuă să fumeze. Medicii de familie au un rol foarte important în prevenția și diagnosticul precoce al acestei boli: ei își pot consilia pacienții să renunțe la fumat și pot recomanda un screening al fumătorilor pentru depistarea în fază incipientă a cancerului pulmonar.
    Dr. Roxana Nemeș, pneumolog, a vorbit despre simptomatologia cancerului pulmonar, pe care îl descrie ca fiind o „boală tăcută, o boală subversivă”. Din acest motiv, doar 15-20% din cei diagnosticați ajung să fie operați. Majoritatea sunt diagnosticați într-un stadiu prea avansat, având un prognostic sumbru. Discuția pe baza prevenirii și diagnosticării timpurii a cancerului pulmonar a continuat cu intervențiile dr. Cornelia Nițipir, oncolog, și prof. dr. Ioan Cordoș - care a oferit perspectiva medicului chirurg. Din păcate, conform statisticilor oferite de acesta, mai puțin de 7% din pacienți sunt în viață la zece ani de la diagnostic. Lobectomia, insoțită de limfadenectomia este operația standard pentru stadiile I și II ale bolii, având o rată de supraviețuire la cinci ani de până la 90%. În stadiile următoare însă, rata de supraviețuire a pacienților pe cinci ani scade considerabil, ajungând la doar 9% în stadiul III B, acestui tip de cancer în stadiile incipiente.
    Conform declarației prof. dr. Ioan Cordoș, un procent foarte mic dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiul I al bolii, etapă cu un prognostic optimist. Din acest motiv, înființarea grupului de lucru și a parteneriatului între FABC, SNMF și SRP este un pas important. Dorința grupului este să se prezinte la Ministerul Sănătății cu un program „la cheie” de depistare precoce a cancerului pulmonar, pentru a oferi unui număr mai mare de pacienți șansa la viață.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe