Newsflash
Știri

În dezbatere: dreptul sănătăţii

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 13 2013
În dezbatere: dreptul sănătăţii
   Academia Română a găzduit, la 20 februarie a.c., o dezbatere pe tema dreptului sănătăţii, la care au participat personalităţi din domeniile juridic şi medical din ţară. Evenimentul, moderat de prof. univ. Valeriu Stoica, a fost prilejuit de lansarea ediţiei electronice a cărţii semnate de prof. univ. Ion Turcu, de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, intitulată „Dreptul sănătăţii. Frontul comun al medicului şi al juristului“. Lucrarea abordează cu acribie ştiinţifică, din perspectiva specialistului în drept, problemele curente cu care se confruntă medicul în activitatea sa profesională, oferind un bun prilej pentru dialog între medici şi jurişti.
   În deschidere, autorul şi-a prezentat volumul, punctând principalele teme ale dreptului sănătăţii şi discutând despre consimţământul informat al pacientului. La dezbaterea care a urmat, au luat cuvântul acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române, acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. dr. Mircea Cinteză, conf. dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Ioan Petre Florescu, dr. Vasile Cepoi ş.a. S-a precizat necesitatea definirii exacte şi corecte a termenului de malpraxis medical, precum şi a iniţierii legii malpraxisului, dar şi a unei legi mai cuprinzătoare, privind răspunderea în sănătate. Cum pot fi rezolvate cazurile în care medicul nu respectă ghidul de bună practică deoarece instituţia nu-i asigură mijloacele medicale necesare? Cum ai, ca medic, certitudinea că pacientul a înţeles pe deplin explicaţiile şi consimte cu adevărat informat? Ce cunoştinţe medicale trebuie să aibă procurorii, judecătorii implicaţi în procese de culpă medicală? Acestea au fost câteva din temele discuţiei, apreciată de cei prezenţi drept interesantă şi utilă, continuarea ei cu alte ocazii fiind considerată necesară.
   La finalul reuniunii, Dan Stoica, director general Wolters Kluwer România, a subliniat faptul că „Dreptul sănătăţii“ este prima apariţie editorială românească din domeniile juridic şi medical, disponibilă în format eBook (ePub, mobi, pdf), accesibil pe dispozitive portabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe