Newsflash
Știri

Imunoterapia salvatoare în cancerul colorectal metastazat

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 10 2022
Imunoterapia salvatoare în cancerul colorectal metastazat

Rezultatele unui studiu prezentat în cadrul întâlnirii ASCO (The American Society of Clinical Oncology), ce a avut loc săptămâna trecută, au demonstrat răspuns complet la tratamentul prin imunoterapie pentru cancerul colorectal avansat cu determinări secundare.

      Studiul a inclus pacienţi diagnosticaţi cu cancer rectal avansat, invaziv local, cu deficienţă MMR (dMMR, mistmatch repair-deficient), care au primit timp de șase luni tratament cu dostarlimab-gxly, un agent anti-PD-1. În urma tratamentului, primii 14 pacienţi trataţi au prezentat un răspuns de 100% la acesta. Până în prezent, în cazul pacienţilor trataţi cu medicamentul respectiv nu a fost necesară chimioterapia, radioterapia sau intervenţia chirurgicală, toţi cei 14 pacienţi având răspuns clinic complet doar la administrarea de dostarlimab. Rezultatele studiului au fost publicate și în The New England Journal of Medicine. Nu au fost înregistrate efecte adverse semnificative și nici recurenţe, însă pacienţii vor fi monitorizaţi în continuare. Durata medie de urmărire este acum de 6,8 luni. Un astfel de răspuns nu a mai fost înregistrat pentru niciun tratament administrat pentru cancerul colorectal, iar răspunsul complet înseamnă enorm pentru pacienţi, crescând astfel supravieţuirea, scăzând morbiditatea și eliminând probabilitatea necesităţii radioterapiei pelvine.

Despre studiu

      Studiul de fază II, cu un singur braţ, va include în total 30 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer rectal dMMR. Toţi pacienţii, cu excepţia unuia, prezintă metastaze ganglionare și aproximativ jumătate au sindrom Lynch. Dintre cei 18 pacienţi înrolaţi până acum, majoritatea (78%) aveau tumori rectale în stadiul T3 sau T4. Vârsta mediană a pacienţilor a fost de 54 de ani – între 26 și 78 de ani – și toţi au avut tumori cu mutaţie BRAF V600E wild-type, dMMR. Îngrijirea standard pentru acești pacienţi era, conform ghidurilor, administrarea tuturor celor trei terapii: chimioterapie, radioterapie și intervenţie chirurgicală.

      În studiul prezentat, pacienţii au primit 500 mg de dostarlimab intravenos la fiecare trei săptămâni, timp de șase luni, și au fost evaluaţi radiologic și endoscopic. Pacienţii cu răspuns clinic complet au fost urmăriţi la fiecare patru luni, cei cu boală reziduală au primit chimioterapie și cei cu boală persistentă, reziduală au fost supuși intervenţiei
chirurgicale.

 


Notă autor:

https://ascopost.com/news/june-2022/unprecedented-100-of-first-14-untreated-patients-with-rectal-cancer-respond-to-pd-1-blocker-dostarlimab-gxly/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe