Newsflash
Internaționale

Imunoterapia nazală locală, eficientă în tratarea rinitei alergice

de Dr. Diana Andronache - iun. 17 2022
Imunoterapia nazală locală, eficientă în tratarea rinitei alergice

Aceasta îmbunătăţește simptomele clinice, reduce utilizarea medicamentelor și crește pragul de stimulare nazală pentru pacienţii cu rinită alergică.

1

Rinita alergică este una dintre cele mai frecvente afecţiuni medicale, având o prevalenţă în creștere – între 17 și 28,5% în Europa și 6,9-36% în Asia. Boala beneficiază de diverse tratamente. Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, imunoterapia cu alergeni poate oferi beneficii semnificative prin obţinerea unei remisiuni de durată a simptomelor alergice și poate ajuta în prevenirea dezvoltării astmului bronșic și a altor alergii. Acest tratament presupune administrarea în mod repetat a unui alergen pentru a stimula răspunsul imun și pentru a induce toleranţa imună.

Alternativă terapeutică

        O analiză publicată în International Forum of Allergy and Rhinology a urmărit toate studiile randomizate controlate publicate în Marea Britanie, care au comparat efectele imunoterapiei nazale locale cu cele ale placebo la copii și adulţi cu rinită alergică. Un număr de 20 de studii au îndeplinit criteriile de includere. În acestea au fost înscriși 698 de participanţi, cu vârsta cuprinsă între 4 și 67 de ani. Rinita alergică a fost diagnosticată pe baza simptomelor clinice, a testelor cutanate, determinării în ser a IgE specifice sau pe baza testelor de provocare nazală. Au fost incluse alergiile la acarieni și la polen. Pentru efectuarea metaanalizei, au fost incluse date despre scorul total de simptome nazale (TNSS), scorul simptom-medicament (SMS), scorul de medicaţie, evaluarea imunologică și pragul de provocare nazală.

        Rezultatele obţinute arată că imunoterapia nazală locală îmbunătăţește scorul TNSS, scorul SMS, dar și scorul de medicaţie, comparativ cu grupul de control. Evaluările imunologice au arătat niveluri similare de IgE serice specifice atât în grupul de imunoterapie nazală locală, cât și în grupul de control. De asemenea, după tratament, pragul de provocare nazală a fost mai mare în grupul de tratament. În ceea ce privește profilul de siguranţă, nu au fost identificate evenimente adverse semnificative.


Notă autor:

www.medscape.com/viewarticle/975274

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe