Newsflash
Știri

Importanța vaccinării personalului medical și auxiliar

de Florentina Ionescu - dec. 10 2019
Importanța vaccinării personalului medical și auxiliar

În prima zi de sesiuni științifice a celei de-a 12-a Conferințe Naționale de Microbiologie și Epidemiologie (care a avut loc în noiembrie la București) a fost prezentat cazul unui pacient care a decedat, situația aceasta derivând din nevaccinarea personalului medical care l-a îngrijit.

Janina Nicoleta Lazăr, medic specialist epidemiologie, de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, a prezentat detaliile esențiale ale acestui caz în cadrul conferinței.

Un pacient de 42 de ani, internat la un spital de psihiatrie, a dezvoltat simptome de rujeolă. El a fost transferat la o secție de boli infecțioase și i s-a stabilit diagnosticul de rujeolă. După o evoluție inițial favorabilă, starea lui generală s-a deteriorat. A avut febră, care a devenit rezistentă la antitermice și, la opt zile de la internare, a decedat. Suspiciunea de gripă a fost confirmată post-mortem.

vaccinare personal medical

A fost declanșată o anchetă epidemiologică și astfel s-a descoperit că pacientul a avut contact cu cadre medicale nevaccinate sau bolnave.

„Considerăm ca sursă posibilă de rujeolă un cadru medical din secția de psihiatrie, ca sursă posibilă de gripă considerăm că a fost tot un cadru medical. Nu pot spune cu certitudine că a fost vorba de infirmiera care a fost internată cu simptomatologie specifică de gripă”, a subliniat Janina Nicoleta Lazăr în cadrul prezentării sale.

Sunt cadre medicale care refuză să se vaccineze

Medicul citat a mai descoperit un lucru neplăcut referitor la cazul amintit: refuzul nejustificat al cadrelor medicale vizavi de vaccinare. În urma unui chestionar anonim aplicat, arată expertul DSP, s-a aflat că unul dintre motivele pentru care personalul medical implicat în cazul acestui pacient nu s-a vaccinat a fost lipsa de încredere în eficiența vaccinului antigripal.

Epidemiologul trage câteva concluzii și subliniază că trebuie să se efectueze vaccinarea tuturor cadrelor medicale – nu este o simplă recomandare, ci este o obligativitate, tocmai pentru a nu le face rău pacienților:

„Trebuie să accentuăm cunoștințele privind prevenția la nivelul tuturor medicilor, dar în special în rândul medicilor tineri. Alte recomandări ar fi educarea continuă a cadrelor medicale privind importanța vaccinurilor, asigurarea personalului medical într-un număr suficient, (...) și considerăm că și instituirea unor programe de instruire în școlile sanitare este foarte benefică”.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe