Newsflash
Știri

Implantare de electrozi pentru delimitarea preoperatorie a focarului epileptic

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 15 2012
Implantare de electrozi pentru delimitarea preoperatorie a focarului epileptic

   O echipă multidisciplinară formată din neurochirurgi, neurologi şi biofizicieni a efectuat miercuri, 29 februarie a.c., o complexă implantare de electrozi intracerebrali. Operaţia este o premieră în România, având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic, în vederea înlăturării sale printr-o altă intervenţie stereotaxică. Intervenţia a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ Bucureşti, în secţia de neurochirurgie funcţională. Pacientul care a suferit această primă intervenţie fusese diagnosticat cu epilepsie focală temporo-occipitală dreaptă.

   A doua zi, echipa de medici a susţinut o conferinţă de presă, deschisă de dl prof. dr. Mircea Gorgan, care a arătat că operaţia a reuşit şi a prezentat pacientul aflat în salonul de terapie intesivă. Au luat cuvântul apoi membrii echipei care au dus la bun sfârşit detecţia stereotaxică a focarului epileptic. Dna dr. Ioana Mîndruţă, de la Clinica de neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a selectat pacientul care avea o aură vizual-halucinatorie. Dl dr. Jean Ciurea, coordonatorul intervenţiei, a precizat că operaţia a durat zece ore. Echipa a aplicat, pentru prima oară în ţara noastră, un protocol internaţional de neurochirurgie funcţională pus la punct în anii ’70 de neurochirurgi francezi. Intervenţia nu s-a putut realiza până acum din cauza dotărilor tehnice.

   Din cei 500.000 de bolnavi epileptici înregistraţi în România, 30% sunt refractari la medicaţia anticomiţială, aşa că delimitarea stereotaxică a focarului epileptogen este indicată în multe cazuri. Se implantează şapte electrozi, fiecare din aceştia având câte zece contacte. Riscul principal este de sângerare, pentru că implantarea se face printr-o breşă în scalp de sub 2 cm, iar traiectul în creier trece la o distanţă infimă de vasele cerebrale.

   Dl dr. Alin Răşină a participat în echipă ca specialist în neurochirurgia funcţională a spasticităţii. În sfârşit, grupul a beneficiat de suportul matematic furnizat de dl fiz. Andrei Barborică. Dsa a explicat complexitatea operaţiilor de prelucrare matematică a datelor furnizate de aparate.

   Pacientul a fost transportat, după intervenţie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în unitatea de monitorizare pentru epilepsie – secţia de neurologie. În continuare, va fi monitorizată activitatea electrică a creierului timp de două săptămâni, pentru delimitarea clară a zonei din care pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale, programate într-o fază ulterioară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe