Newsflash
Știri

Impactul COVID-19 asupra locurilor de muncă în sănătate. Predicții pentru 2021

de Dorina Novac - dec. 15 2020
Impactul COVID-19 asupra locurilor de muncă în sănătate. Predicții pentru 2021

O platformă online de recrutare în domeniul medical din România a observat în 2020 o creștere de 138,5% a cererilor de angajare față de 2019.

Încă de la începutul anului, platforma MEDIjobs a înregistrat o creștere cu 60% a nevoilor de recrutare de medici la nivel național, 14% pentru asistenții medicali, în timp ce cererea pentru restul tipurilor de personal medical a crescut per total cu 26%. 

sistemuul medical

„În ultimele 8 luni s-au evidențiat 2 axe de specialități care au fost și sunt căutate. Specialitățile afectate direct de pandemia COVID-19, atât în spital, unde medicii au fost copleșiți de numărul mare de pacienți care necesită îngrijire, cât și cabinetele de medicină de familie sau pediatrie, care ghidează pacienții către spital. Axa a doua este reprezentată de specialitățile medicale ce tratează boli cronice și care, indiferent de contextul țării, necesită continuarea tratamentului”, a precizat Catrinel Hagivreta, CEO și cofondator MEDIjobs.

Potrivit unui comunicat de presă, în 2020, startup-ul românesc a colaborat atât cu spitale și instituții publice, cât și private. Astfel, 2,2% dintre acestea au fost spitale de stat și 97,8% spitale și instituții private.

Conform datelor obținute prin intermediul platformei, nivelul salariilor oferite de către angajatori s-a menținut la un nivel similar cu perioada de pre pandemie, deși cererea de medici a crescut cu peste 60 de procente.

Potrivit cererilor de recrutare din ultimele 9 luni, iată topul celor mai căutate specialități medicale:

  • Asistenți medicali ATI (și din orice specialitate care cere abilități de îngrijire critică)  
  • Medici ATI 
  • Medici Medicină de laborator 
  • Medici Boli infecțioase  
  • Medici Medicină de urgență
  • Asistenți medicali Unitatea de Primiri Urgență.

De asemenea, datele mai arată că 6,6 % din cererile angajatorilor au fost pentru specialiști în medicină internă.

Recrutarea în domeniul medical, în anul 2021

Disponibilitatea locurilor de muncă din domeniul medical va fi mai mare, comparativ cu cele din alte industrii.

„Anul 2021 va fi unul al reformei și suplimentării forței de muncă din domeniul medical. Sistemul medical global are nevoie de resursă umană pregătită, care să vină cu un suflu proaspăt în ajutorul celor din linia întâi care s-au luptat până acum cu pandemia. Lipsa acută de profesioniști medicali a fost un subiect foarte bine cunoscut și înainte”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții platformei au subliniat că în 2021 vom putea vedea schimbările dorite, iar cererea de locuri de muncă se va intensifica într-un mod pozitiv. 

„În 2021 va exista un val întreg de clinici și spitale noi, de extinderi ale unităților deja existente. Toți acești angajatori vor avea nevoie să recruteze echipe medicale întregi, pe multiple ture, nevoi care vor fi peste ceea ce deja există în piața pentru 2021. Se întrevede un an foarte competitiv, în care mulți angajatori se vor lupta pentru cei mai buni specialiști, o resursă limitată”, a explicat George Hagivreta COO și cofondator MEDIjobs.

Acesta a menționat că canalele prin care angajatorii vor ajunge la acei specialiști vor trebui sa fie diversificate. Iar 2021 va fi anul adaptării la noua realitate care s-a construit în aceste luni. 

Companiile din domeniul medical se reorganizează și acordă prioritate forței de muncă în jurul modelului de lucru virtual. 

Sursa citată precizează că telemedicina și interviul video nu vor rămâne doar metode alternative de lucru, respectiv recrutare, ci vor fi instrumente eficiente pentru a-i menține în siguranță pe profesioniștii din domeniul sănătății, asigurând, în același timp, asistență medicală de calitate.

Diversificare a canalelor de recrutare 

Experții în resurse umane vor folosi mai intens platformele de recrutare online. Angajatorii au fost nevoiți să exploreze noi metode de comunicare și recrutare în ultimele 9 luni de zile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe