Newsflash
Cultură

Icoana care a aparținut Reginei Maria, într-o licitație jubiliară

de L. Budin - oct. 7 2022
Icoana care a aparținut Reginei Maria, într-o licitație jubiliară

Casa de Licitații A10 by Artmark marchează Centenarul Încoronării, organizând pe 18 octombrie Licitația Jubiliară de Artă și Istorie – România Regală Centenară, a cărei expoziție se deschide astăzi.

Momentul istoric care a avut loc acum 100 de ani este reconstituit la Palatul Cesianu-Racoviță prin piese de colecție ori obiecte rare care au aparținut Regelui Ferdinand sau Reginei Maria, se arată într-un comunicat.

expo-artmark

Peste 200 de obiecte istorice apar pentru prima dată într-o licitație publică în România - de la opere de artă, fotografii de epocă ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria, documente semnate de capete încoronate, volume cu dedicație, corespondență, până la piese care surprind viața cotidiană din perioada regală - prin piese de mobilier neo-românești, inclusiv din cele realizate în atelierele de la Sinaia, concepute de Regina Maria.

O apariție excepțională în licitație este icoana „Maica Domnului cu Pruncul” care provine din colecția Reginei Maria.

Este cunoscut faptul că suverana a dezvoltat, după Marea Unire, colecția de icoane a Casei Regale, iar piesa din licitația din 18 octombrie a fost oferită cadou, în semn de prețuire, de către Regină, artistei britanice Lilian Mayer cu ocazia vizitei acesteia la Cotroceni în 1930”, se precizează în comunicat.

Piesa de colecție poartă pe spate o etichetă redactată olograf cu cerneală neagră, în limba engleză: „Luată de pe peretele palatului Cotroceni de majestatea sa Regina Maria a României și oferită domnișoarei Lilian Mayer”.

La licitație, icoana are prețul de pornire de 450 de euro. Se licitează și opere realizate de Regina Maria - spre exemplu, acuarela „Iriși”, realizată în stil Art Nouveau. Se scot la licitație și o suită de acuarele florale pictate de  Regina Elisabeta a României, întruchipând un Calendar al anului 1899.

Licitația Jubiliară de Artă și Istorie este completată și de o deosebită selecție de fotografii de epocă care poartă semnătura olografă a membrilor familiei regale - Regina Maria în ziua Încoronării, Regele Ferdinand sau Regele Carol I surprinși în evenimente istorice importante sau alături de mari personalități ale vremii. 

Piesele istorice pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță. Accesul este gratuit de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe