Newsflash
Știri

Iarna se numără nefumătorii

de Marian CÂMPEANU - dec. 9 2011
Iarna se numără nefumătorii
   Sub sloganul „Iarna se numără… nefumătorii“, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti, miercuri, 30 noiembrie 2011, a fost prezentat bilanţul provizoriu al Programului naţional „Stop fumat“, înregistrat până la 1 octombrie a.c. Dna dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al programului, a prezentat datele statistice, precizând că nu întâmplător evenimentul s-a desfăşurat la începutul iernii. „Momentul ales pentru organizarea acestui eveniment este în strânsă legătură cu iarna, când există o predispoziţie pentru renunţarea la acest viciu din cauza temperaturilor scăzute. Dorim să dăm un imbold celor ce le îngheaţă mâna pe ţigară ori s-au săturat să iasă din birou să fumeze în frig“, a menţionat dna dr. Magdalena Ciobanu.
   Revenind la cifre, acestea spun că 14% din fumătorii adulţi au renunţat la acest viciu în 2011, comparativ cu 10% în 2007. Raportându-ne la anul 2003, observăm că, dacă în urmă cu opt ani românii renunţau la fumat pentru că „dăunează grav sănătăţii“, în prezent motivele au devenit mult mai variate. Astfel, 12% (de patru ori mai mult decât în 2003) s-au lăsat de fumat din raţiuni financiare, 4,1% au fost impresionaţi de pictogramele de pe pachetele de ţigări , 14% au simţit că fumatul le face rău, 17% au spus „stop! mi-a ajuns“, restul invocând deteriorarea stării de sănătate.
   Rezultatele parţiale ale programului „Stop fumat“ fac referire la 6.238 de fumători care s-au adresat cabinetelor până la 1 octombrie a.c., din care au fost evaluaţi 57,1%. La finalul tratamentului, 67,5% din aceştia erau nefumători.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe