Newsflash
Știri

HPV: 1.800 de mărțișoare alb-turcoaz decorează gardul Spitalului Colțea

de Dorina Novac - mar. 4 2022
HPV: 1.800 de mărțișoare alb-turcoaz decorează gardul Spitalului Colțea

Peste 1.800 de șnururi de mărțișor alb-turcoaz au fost agățate pe gardul Spitalului Colțea pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV, Asociația Mame pentru Mame se alătură demersurilor globale de conștientizare asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de virusul HPV. 

Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, marcată la 4 martie 

Spitalul Coltea HPV

Activitățile derulate în întreaga lume cu ocazia acestei zile au drept obiectiv încurajarea autorităților să ia măsuri în vederea reducerii numărului de cazuri de cancer cauzate de HPV, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, prin facilitarea accesului acestora la strategii de prevenire a infecției cu HPV – vaccinarea anti-HPV și programe de screening.

„Trăim vremuri grele și pline de incertitudine, vremuri în care avem nevoie de soluții, de grijă, de siguranță. Traversăm o criza internațională ce ne-a unit le nivel european și la fel de uniți putem fi cu anumite probleme care încă răsună în fundal și necesită atenția noastră. În contextul actual, poate este mai important decât oricând sa reiterăm importanța prevenției și să ne aplecăm asupra problemelor mari de sănătate care pot influența realitatea noastră și a viitoarelor generații. Iar problema cancerelor cauzate de infecția cu HPV merită toată atenția noastră. România are toate instrumentele cu ajutorul cărora generațiile viitoare ar putea trăi fara riscurile și suferința cauzate de HPV. Ține de noi toți să contribuim la viitorul acesta pentru copiii noștri. Mesajul meu pentru părinți este să ceară vaccinarea anti-HPV medicului de familie, pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani”, a declarat Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame.

Mărțișorul turcoaz – manifest pentru viață

„Un simbol cunoscut de toată lumea îmbracă haine noi pentru a transmite un mesaj legat de o problemă care este despre noi toți și despre fiecare în parte. Un simbol prin care transmitem grija, atenția si iubirea, dar și importanța prevenției infecției cu HPV. Astfel, în data de 4 martie, 1805 fire de mărțișor alb-turcoaz vor fi agățate pe gardul Spitalului Colțea, pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin. În acest spațiu, se vor comemora viețile unor femei care au influențat vieți și unde, prin amintirea lor, se va lansa un apel la acțiune pentru un viitor lipsit de pericolul HPV pentru TOȚI copiii românilor, fete și băieți”, se arată într-un comunicat de presă.

Asociația Mame pentru Mame îi îndeamnă pe toți cei care vor trece pe lângă Spitalul Colțea, femei și bărbați, să acorde un moment de reflecție pe marginea acestei teme de sănătate publică, să se informeze din surse de încredere și, dacă au fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, să vorbească cu medicul de familie despre vaccinarea anti-HPV pentru a le proteja când vor deveni adulți.

spitalul coltea

Infecția cu HPV este implicată în peste 95% din cazurile de cancer de col uterin, în aproape 90% din cazurile de cancer anal și aproximativ 70% din cancerele orofaringiene și este responsabilă și de aproximativ 70% din cazurile de cancer vulvar, vaginal sau penian.

România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba de unul din puținele tipuri de cancer prevenibile.

În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor de orice vârstă din țara noastră, însă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani.

În România, mor anual peste 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin, deși cele circa 5 decese în medie pe zi ar putea fi prevenite.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare și este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani, fiind realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe